ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Η συγκυβερνήτης του αεροπλάνου που συνετρίβη είχε χάσει τον σύζυγό της σε αεροπορικό

Νεπάλ: Η συγκυβερνήτης του αεροπλάνου που συνετρίβη είχε χάσει τον σύζυγό της σε αεροπορικό
Ο θάνατός του ήταν αυτός που ώθησε την Anju να ακολουθήσει μια καριέρα στην αεροπορία (AP Photo/Yunish Gurung)

Μια τραγική αποκάλυψη ήρθε στη δημοσιότητα μετά τη συντριβή του αεροπλάνου με τους 72 επιβαίνοντες στο Νεπάλ. Η συγκυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους είχε χάσει τον σύζυγό της σε αεροπορικό δυστύχημα 16 χρόνια νωρίτεραη

Η Anju Khatiwada ήταν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους της πτήσης 691 της Yeti Airlines, το οποίο συνετρίβη σε ένα φαράγγι κοντά στην τουριστική πόλη Ποχάρα, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες, στη χειρότερη αεροπορική τραγωδία της χώρας εδώ και 30 χρόνια.

Ο σύζυγός της Dipak Pokhrel ήταν επίσης συγκυβερνήτης πτήσης της Yeti Airlines όταν πέθανε. Μάλιστα, ο θάνατός του ήταν αυτός που ώθησε την Anju να ακολουθήσει μια καριέρα στην αεροπορία.

Ο Ντιπάκ βρισκόταν στο πιλοτήριο ενός αεροπλάνου Twin Otter που μετέφερε ρύζι και φαγητό στη δυτική πόλη Τζούμλα, όταν κατέπεσε και τυλίχθηκε στις φλόγες τον Ιούνιο του 2006, σκοτώνοντας και τους εννέα επιβαίνοντες.

Στενοχωρημένη από τον χαμό του συζύγου της, έχοντας μείνει μόνη με ένα μικρό παιδί, η θλίψη της Anju έγινε η κινητήριος δύναμή της.

Τέσσερα χρόνια αργότερα η Anju έλαβε την απόφαση να γίνει πιλότος, ξεπερνώντας πολλά εμπόδια για να εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ. Μόλις προκρίθηκε, εντάχθηκε στην Yeti Airlines.

«Ήταν μια γυναίκα αποφασιστική που υπερασπίστηκε τα όνειρά της και εκπλήρωσε τα όνειρα του συζύγου της», δήλωσε μέλος της οικογένειας Santosh Sharma.

Πρωτοπόρος, η Anju ήταν μία από τις μόλις έξι γυναίκες που εργάζονταν στην αεροπορική εταιρεία ως πιλότοι και είχε πετάξει σχεδόν 6.400 ώρες.

Μιλώντας στο BBC, συνάδελφός της τη χαρακτήρισε γενναία, λέγοντας πως ήταν η μόνη πιλότος που είχε κάνει πτήσεις μόνη της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ