ΚΟΣΜΟΣ

Εύα Καϊλή: Σήμερα η ψηφοφορία για την αντικατάστασή της - Νέες αποκαλύψεις για το Qatar Gate

Εύα Καϊλή: Σήμερα η ψηφοφορία για την αντικατάστασή της - Νέες αποκαλύψεις για το Qatar Gate
Για να εκλεγεί Αντιπρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων σε μυστική ψηφοφορία (AP Photo/Petros Giannakouris)

Σήμερα, Τετάρτη (18/1) στη μία μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την κάλυψη της κενής θέσης της αντιπροέδρου, από την οποία καθαιρέθηκε η Εύα Καϊλή.

Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, ο αντικαταστάτης της Εύας Καϊλή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Μαρκ Άνχελ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του Λουξεμβούργου.

Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έληξε χθες, Τρίτη (17/1) στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Οι ευρωβουλευτές καλούνται τώρα να επιλέξουν εκείνον ή εκείνη που προτιμούν από τη λίστα των υποψηφίων που καταρτίστηκε.

Με βάση τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε περίπτωση χηρείας έδρας Αντιπροέδρου στο Προεδρείο του ΕΚ, εκλέγεται νέος Αντιπρόεδρος στην ίδια σειρά προτεραιότητας. Κατά συνέπεια, όποιος ή όποια ευρωβουλευτής εκλεγεί την επόμενη εβδομάδα, θα αναλάβει καθήκοντα ως πέμπτος ή πέμπτη Αντιπρόεδρος.

Υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν από το 1/20 των μελών του Κοινοβουλίου ή από μια πολιτική ομάδα. Για να εκλεγεί Αντιπρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων σε μυστική ψηφοφορία.

Ο εκάστοτε πρόεδρος του ΕΚ αναθέτει συγκεκριμένα καθήκοντα στους 14 Αντιπροέδρους, οι οποίοι μπορούν να τον αντικαταστήσουν, μεταξύ άλλων προεδρεύοντας στις συζητήσεις της ολομέλειας και εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι αναγκαίο.

Σημειώνεται ότι, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παραστεί την Πέμπτη ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραταθεί η προφυλάκισή της ή αν θα αποφυλακιστεί.

Πώς η συμφωνία Παντσέρι επηρεάζει το αίτημα αποφυλάκισης της Καϊλή

Εν τω μεταξύ, τα δεδομένα έχουν αλλάξει τις τελευταίες ώρες, έπειτα από την κίνηση του Αντόνιο Παντσέρι να προχωρήσει σε «deal» με τις βελγικές Αρχές.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη από την ομοσπονδιακή Εισαγγελία, ο Παντσέρι, ο φερόμενος ως εγκέφαλος, υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας με τις Αρχές προκειμένου να μειωθεί η ποινή του και να πέσει «στα μαλακά» δεδομένων των κατηγοριών που αντιμετωπίζει για την υπόθεση Qatar Gate.

Με βάση την ανακοίνωση της εισαγγελίας, ο Παντσέρι θα κληθεί να δώσει λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούσε η το «κύκλωμα», ποιες άλλες χώρες και ποια άλλα πρόσωπα μπορεί να εμπλέκονται και μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά. Ο ίδιος θα λάβει ως αντάλλαγμα την περιορισμένη ποινή, που περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων από «μαύρο χρήμα» που εκτιμάται στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Εάν ο Παντσέρι καταθέσει πως η Εύα Καϊλή γνώριζε ή ότι ήταν μέρος της οργάνωσης, τότε δεν θα πρόκειται για πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν ο Ιταλός πολιτικός απεμπλέξει την Καϊλή, το πλεονέκτημα για την ίδια θα είναι ότι θα μπορεί να αφεθεί έστω και προσωρινά ελεύθερη.

Καϊλή - Σπυράκη: Έναρξη διαδικασίας για άρση ασυλίας

Παράλληλα, άνοιξε ο δρόμος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη. Οι ευρωβουλευτές σήμερα, Τρίτη (17/1) ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ασυλία.

Συγκεκριμένα, με 610 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 9 αποχές, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σήμερα στο Στρασβούργο την τροποποίηση του άρθρου 7 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφορά την υπεράσπιση των προνομίων και ασυλιών και του άρθρου 9 που αφορά τις διαδικασίες σχετικά με την ασυλία. Το ΕΚ προχώρησε στην τροποποίηση αυτή του κανονισμού του για να ευθυγραμμιστεί με την εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ