ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Σάλος με το viral γλυκό «Η ανάσα του δράκου» - Εμπεριέχει υγρό άζωτο

Ινδονησία: Σάλος με το viral γλυκό «Η ανάσα του δράκου» - Εμπεριέχει υγρό άζωτο
Η «ανάσα του δράκου», έχει προκαλέσει τον φόβο και τον τρόμο των Αρχών τις Ινδονησίας wikipedia.org

Σάλος έχει προκληθεί στην Ινδονησία, και οι Αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με το γλυκό «η ανάσα του δράκου», που έχει γίνει viral στο ΤikTok, και εμπεριέχει υγρό άζωτο.

Το «dragon’s breath», δηλαδή στα ελληνικά η «ανάσα του δράκου», έχει προκαλέσει τον φόβο και τον τρόμο των Αρχών τις Ινδονησίας, καθώς είναι ένα γλυκό που πωλείται στους δρόμους της χώρας, και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Ήδη η ινδονησιακή κυβέρνηση έχει απευθύνει προειδοποιήσεις προς τους πολίτες να αποφεύγουν την κατανάλωσή του, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, στομαχικούς πόνους και τροφική δηλητηρίαση και κάνουν λόγο για περίπου 25 παιδιά που χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες αφότου το έφαγαν.

Τι είναι το «dragon’s breath»

Το «dragon’s breath» είναι καραμέλες τις οποίες όμως βυθίζουν σε υγρό άζωτο, προκειμένου κατά την διάρκεια της κατάποσής τους να δημιουργείται ένα εφέ καπνού, που βγαίνει από το στόμα, την μύτη και τα αυτιά.

Το συγκεκριμένο γλύκισμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Tik Tok, εξαιτίας αυτού του εφέ. Μάλιστα βίντεο που δείχνει πλανόδιο πωλητή να το παρασκευάζει, έχει κοντά στις 10.000.000 προβολές.

Η παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας

Το συγκεκριμένο trend έχει προκαλέσει την παρέμβαση του ινδονησιακού Υπουργείου Υγείας που προτρέπει γονείς, εκπαιδευτικούς και τις ιατρικές τοπικές αρχές να είναι σε επαγρύπνηση.

Σύμφωνα με τον Maxi Rein Rondonuwu, διευθυντής του υπουργικού γραφείου, από τα περίπου 25 παιδιά που παρουσίασαν προβλήματα υγείας, τα δύο χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

Το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε τον Ιούλιο 2022 σύμφωνα με το Υπουργείο, όταν ένα παιδί από ένα χωριό του Ponogro Regency της Ανατολικής Ιάβας υπέστη εγκαύματα μετά την κατάναλωσή του.

Υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις μέσα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, μεταξύ των οποίων και ένα τετράχρονο αγόρι από την Τζακάρτα, το οποίο οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με στομαχικούς πόνους.

Το υγρό άζωτο χρησιμοποιείται συχνά από διάσημους chefs, για να δημιουργηθούν καπνοί στα πιάτα ως εφέ. Είναι διάφανο, άχρωμο και άοσμο. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να παγώσει φαγητά, αλλά και για ιατρικούς λόγους.

Ως υλικό στα φαγητά δεν είναι παράνομο. Παρ’ όλα αυτά αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, ενδέχεται να είναι επικίνδυνο. Ο Clarence Yeo, γιατρός από την Σιγκαπούρη, αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα του υγρού αζώτου αποτρέποντας τον κόσμο από το να το καταναλώσει.

«Ερεθίζει το στομάχι και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα σε στόμα και οισοφάγο. Τα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα αν το καταναλώσουν σε μεγάλες ποσότητες. Μπορείτε να καταλήξετε στο νοσοκομείο και στην χειρότερη περίπτωση να βλάψετε τα όργανά σας» επισήμανε.

https://www.tiktok.com/@dragonbreath.be/video/7177817400421797125?_r=1&_t=8ZA1HwwQR5K

ΔΗΜΟΦΙΛΗ