ΚΟΣΜΟΣ

Ρομπέρτα Μέτσολα: Το πολυτελές ταξίδι στη Βουργουνδία και το λόμπι του κρασιού

Ρομπέρτα Μέτσολα: Το πολυτελές ταξίδι στη Βουργουνδία και το λόμπι του κρασιού
Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Mέτσολα ταξίδεψε στη Βουργουνδία για να αναλάβει μια τιμητική θέση ως «ντάμα» μιας αδελφότητας οινοχόων που ονομάζεται Confrérie des Chevaliers du Tastevin (AP Photo/Markus Schreiber)

Με νέο δημοσίευμα, το Politico επανέρχεται στα πλουσιοπάροχα δώρα που απολαμβάνει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, από ξένους φορείς. Αυτή τη φορά, αποκαλύπτει ένα δωρεάν ταξίδι στη Βουργουνδία, το οποίο περιελάμβανε λουκούλλειο γεύμα και διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο για την ίδια και τον σύζυγό της, πληρωμένο εξ' ολοκλήρου από μια ελίτ εταιρεία κρασιού.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Mέτσολα ταξίδεψε στη Βουργουνδία, μια διάσημη οινοπαραγωγική περιοχή της Γαλλίας, για να αναλάβει μια τιμητική θέση ως «ντάμα» μιας αδελφότητας οινοχόων που ονομάζεται Confrérie des Chevaliers du Tastevin, σε ένα δείπνο πέντε πιάτων σε ένα μεσαιωνικό κάστρο.

Η αδελφότητα πλήρωσε για τη διαμονή της Μέτσολα στο πεντάστερο Hôtel Le Cep, σε ένα δωμάτιο που όπως ανακάλυψε το Politico κόστιζε 349 ευρώ τη βραδιά, συν φόρους. Αυτό δεν αντίκειται σε κανέναν από τους εσωτερικούς κανόνες του Κοινοβουλίου, αλλά οι ευρωβουλευτές έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα για να δηλώσουν δημόσια τυχόν ταξίδια, καταλύματα ή επιδόματα που πληρώνονται από τρίτους, όπως κυβερνήσεις ή ΜΚΟ.

Η διαμονή στο ξενοδοχείο έγινε στις 22 Οκτωβρίου πέρυσι, αλλά η Μέτσολα έκανε τη δήλωσή της στην ιστοσελίδα της Βουλής στις 11 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, πολύ μετά τη λήξη της προθεσμίας για τους ευρωβουλευτές. Όταν ρωτήθηκε από το Politico εάν έχει παραβιάσει κανόνες με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται όλοι οι ευρωβουλευτές, η Μέτσολα είπε: «Ως πρόεδρος της Βουλής, όχι. Θα το κάνω [να δηλώσω το ταξίδι] μόλις ολοκληρωθούν οι σκέψεις για το πρωτόκολλο ασφαλείας».

Η Μέτσολα και ο εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής υποστηρίζουν ότι δεν υπόκειται στους ίδιους κανόνες με τα άλλα μέλη της Βουλής των 705 εδρών όσον αφορά στη δημόσια δήλωση ταξιδιών. Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jaume Duch είπε στο Politico: «Ενώ αυτά τα πράγματα δεν είχαν ποτέ προηγουμένως δηλωθεί από τους προέδρους του Κοινοβουλίου, η πρόεδρος Mέτσολα επέλεξε να το κάνει σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση για να ενισχύσει τη διαφάνεια και να δώσει θετικό παράδειγμα». Είπε ότι ποτέ δεν πληρώθηκαν έξοδα μετακίνησης από τρίτους.

«Το ταξίδι της με το αυτοκίνητο πληρώθηκε και κανονίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για λόγους ασφαλείας, όπως συμβαίνει κάθε φορά που ταξιδεύει η πρόεδρος», δήλωσε άλλος αξιωματούχος της ΕΕ.

Το λόμπι του κρασιού

Το λόμπι του κρασιού έχει σημαντική επιρροή στη Γαλλία και στις Βρυξέλλες, καθώς το κρασί είναι μια προσοδοφόρα εξαγωγή και κεντρικό στοιχείο της εμπορικής πολιτικής του μπλοκ. Η ΕΕ ξοδεύει εκατομμύρια για να προωθήσει τις πωλήσεις ευρωπαϊκών κρασιών εκτός του μπλοκ κάθε χρόνο, τα προστατεύει από κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας στο πλαίσιο του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων της και επιδοτεί τους αμπελουργούς μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Καθώς η Μέτσολα προσπαθεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στις διαδικασίες διαφάνειας του Κοινοβουλίου, το δικό της ιστορικό δηλώσεων τίθεται υπό μεγαλύτερο έλεγχο.

Η πιο έντονη εστίαση στη διαφάνεια και την ακεραιότητα στο Κοινοβούλιο μετά το σκάνδαλο διαφθοράς του «Qatar Gate» φωτίζει επίσης τα ταξίδια άλλων βουλευτών που χρηματοδοτούνται. Πάνω από 200 μεμονωμένα ταξίδια όπου η διαμονή, το ταξίδι ή και τα δύο πληρώθηκαν από τρίτο μέρος έχουν δηλώσει οι ευρωβουλευτές από την έναρξη της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου το 2019, σύμφωνα με ανάλυση που είδε το Politico. Οι τοποθεσίες αυτών των ταξιδιών περιλαμβάνουν πολλές μη δημοκρατικές χώρες όπως η Βενεζουέλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, το Μπαχρέιν, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Συρία.

Κατά τη διάρκεια τριών ημερών την περασμένη εβδομάδα, η Mετσόλα κατέγραψε άλλα τρία ταξίδια όπου η διαμονή καλύφθηκε από τρίτο μέρος, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν όλα πολύ μετά την απαιτούμενη προθεσμία.

Πρόκειται για μια νύχτα σε ένα ξενοδοχείο στην Κοπεγχάγη για να εκφωνήσει μια κεντρική ομιλία σε ένα συνέδριο για τη δημοκρατία που πληρώθηκε από το Ίδρυμα Συμμαχίας των Δημοκρατιών. Δύο διανυκτερεύσεις σε ένα ξενοδοχείο στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια μιας κρατικής επίσκεψης στο Ισραήλ που πληρώθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση· και ένα βράδυ σε ένα ξενοδοχείο στο Νταβός της Ελβετίας για να παρευρεθεί σε μια συνάντηση στην οποία παρευρέθηκε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, που πληρώθηκε από μια φιλανθρωπική οργάνωση που ονομάζεται Victor Pinchuk Foundation.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ