ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία

Γερμανία: Δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία
Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας στο Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία, αλλά «καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί», δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους AP Photo / Markus Schreiber

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής για μια ενδεχόμενη παράδοση στο Κίεβο βαρέων αρμάτων μάχης Leopard, γερμανικής κατασκευής, που ζητεί η Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους.

Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας στο Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία, αλλά «καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί», δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν μπορούμε να πούμε σήμερα πότε (θα ληφθεί μια απόφαση) και ποια θα είναι η απόφαση για τα άρματα μάχης Leopard», είπε.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συναντώνται σήμερα στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν προκειμένου να αποφασίσουν την αποστολή επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

«Δεν διστάζουμε, απλώς ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά […] Έχουμε την ευθύνη να σκεπτόμαστε προσεκτικά τις συνέπειες για όλα τα μέρη στη σύγκρουση», είπε ο Πιστόριους.

Ο υπουργός είπε ότι η «εντύπωση» πως μόνο η Γερμανία αντιτίθεται στην παράδοση αρμάτων μάχης στο Κίεβο είναι «λανθασμένη».

«Πολλοί σύμμαχοι συμμερίζονται την άπoψη» του Βερολίνου, είπε ο Γερμανός υπουργός ο οποίος εκτίμησε πως «υπάρχουν λόγοι να είναι υπέρ και λόγοι να είναι κανείς κατά αυτών των παραδόσεων».

«Ήταν σαφές πως οι γνώμες δεν είναι τόσο ομοιόμορφες όσο η εντύπωση που δίνεται μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο Πιστόριους μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση προκειμένου να εγκρίνει την παράδοση γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Η Πολωνία και η Φινλανδία δήλωσαν πως είναι διατεθειμένες να στείλουν τέτοια άρματα μάχης στον ουκρανικό στρατό αλλά χρειάζονται, για να το κάνουν αυτό, τη συγκατάθεση της Γερμανίας που τα κατασκεύασε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους Δυτικούς να επισπεύσουν τις παραδόσεις βαρέων όπλων, κυρίως αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Αισιόδοξος ο ΥΠΑΜ της Πολωνίας, μολονότι δεν ελήφθη απόφαση

Δεν ελήφθη καμία απόφαση για την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία κατά τη σύνοδο των συμμάχων στην Αεροπορική Βάση του Ράμσταϊν, στη Γερμανία, δήλωσε και ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι οι προσπάθειες των χωρών που προωθούν αυτήν την πρωτοβουλία θα στεφθούν τελικά από επιτυχία.

Ο Μάριους Μπλάζακ είπε σε δημοσιογράφους ότι είναι «πεπεισμένος» πως οι σύμμαχοι θα καταφέρουν να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό για την παράδοση αυτών των αρμάτων στο Κίεβο.

«Η ελπίδα προέρχεται από το γεγονός ότι (…) οι υπουργοί Άμυνας 15 χωρών συναντηθήκαμε στο περιθώριο της σημερινής συνόδου και συζητήσαμε αυτό το θέμα», είπε ο Πολωνός υπουργός.

Ο Μπλάζακ πρόσθεσε ότι η χώρα του θα εφοδιάσει την Ουκρανία με επιπλέον άρματα Τ-72 σοβιετικής κατασκευής και ορισμένα οχήματα του πεζικού, χωρίς να προσδιορίσει τον τύπο τους.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, ώστε ο πόλεμος να μην διαχυθεί στο έδαφος του ΝΑΤΟ», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ