ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Διστάζει για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία - Έντονη κριτική σε Σολτς

Γερμανία: Διστάζει για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία - Έντονη κριτική σε Σολτς
Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι η διστακτικότητα απέναντι στην αποστολή Leopard αποτελεί σημαντικό πλήγμα στη γερμανική εξωτερική πολιτική AP Photo / Michael Sohn, Αρχείο

Η Γερμανία δεν έδωσε τελικά το «πράσινο φως» για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ ενέκριναν νέα στρατιωτική βόηθεια με ελαφρού τύπου τεθωρακισμένα ύψους 2,5 δις δολαρίων.

Στο Βερολίνο επικρατεί απογοήτευση, ενώ ασκείται έντονη κριτική προς τη γερμανική κυβέρνηση για τη στάση της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Deutsche Welleμε τίτλο «Απογοήτευση για την διάσκεψη του Ράμσταϊν»:

Ήταν μια πολυαναμενόμενη συνάντηση στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν της Δυτικής Γερμανίας με στόχο το επόμενο κρίσιμο βήμα ως προς την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας: την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Λέοπαρντ, η οποία όμως ναυάγησε, τουλάχιστον προς το παρόν. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία ποικιλοτρόπως και όχι μόνο μέσω μίας οδού», ανέφερε ο Αμερικανός υπ. Άμυνας μετά το πέρας της συνεδρίασης.

«Ζυγίσαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε πτυχής πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση» τόνισε από την πλευρά του ο νέος υπ. Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία ουσιαστικά θα συνεχίσει να ζητά από τη Δύση Λέοπαρντ διότι αυτά κρίνει ότι χρειάζεται. «Δεν υπάρχει εναλλακτική», τονίζει.

Από κει και πέρα όμως αυτό που μένει από τη σύνοδο του Ράμσταϊν είναι το νέο τεράστιο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,5 δις δολαρίων που αφορά κυρίως ελαφρού τύπου τεθωρακισμένα όπως Bradley, Stryker και συστήματα Avenger. Tαυτόχρονα ανακοινώθηκαν νέες αποστολές βοηθητικών αρμάτων και λοιπού στρατιωτικού εξοπλισμού από πολλούς συμμάχους: από τo Hνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τον Καναδά μέχρι την Εσθονία και την Πολωνία.

Αρνητική κριτική και συνέχιση της άσκησης πίεσης

Tην ίδια ώρα κι ενώ συνεχίζεται η κριτική προς τη γερμανική κυβέρνηση για τη στάση της, η Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών θεωρεί ότι το Βερολίνο δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει καμία κίνηση χωρίς συντονισμό με τους συμμάχους και ειδικότερα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση των Χριστιανοδημοκρατών εκτιμά πάντως ότι οι καθυστερήσεις και η διστακτικότητα απέναντι στην αποστολή Leopard αποτελεί σημαντικό πλήγμα στη γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Για «καταστροφική» επικοινωνιακή πολιτική του καγκελάριου Όλαφ Σολτς κάνει επίσης λόγο η επικεφαλής της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου από τους Φιλελευθέρους Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν.

Τέλος, ο πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στη γερμανική πρωτεύουσα και νυν υφυπ. Εξωτερικών της Ουρκανίας Αντρέι Μέλνικ ανέφερε ότι δεν κατατανοεί την απόφαση της Γερμανίας να μη στείλει Leopard στην Ουκρανία. Χωρίς αυτά τα τεθωρακισμένα, επισημαίνει, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ