ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα: «Η Ελλάδα αναγκάστηκε ή συμφώνησε να υποταχθεί στους Αμερικανούς»

Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα: «Η Ελλάδα αναγκάστηκε ή συμφώνησε να υποταχθεί στους Αμερικανούς»
Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, ουσιαστικά αναπαράγει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ κατά της Ελλάδας AP

Νέα επίθεση εξαπέλυσε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα κατά της Ελλάδας, κάτι που είχε συμβεί ξανά και κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, όταν η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες του ΝΑΤΟ που τάχθηκαν ανοιχτά κατά του πολέμου. Μάλιστα, το Κρεμλίνο είχε επικρίνει τη στάση της χώρας να παρέχει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο.   

Έτσι, σε αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η ρωσική πρεσβεία ουσιαστικά αναπαράγει δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και κατηγορεί τη χώρα μας πως, παρότι υπήρχαν φιλικοί δεσμοί, ξαφνικά, η Ελλάδα «αναγκάστηκε ή η ίδια συμφώνησε να υποταχθεί στην αμερικανική επιταγή».

Ο Λαβρόφ αρχικά ανέφερε πως η Ελλάδα και η Κύπρος τα τελευταία χρόνια ήταν από τις πιο φιλικές προς τη Ρωσία χώρες, ισχυριζόμενος ότι «η οικονομική συνεργασία αναπτύσσονταν ενεργά για το καλό των αμοιβαίων συμφερόντων».

Στη συνέχεια, ωστόσο, επιτέθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι, «ήμασταν φίλοι με τους Έλληνες. Σημειώσαμε τις μεταμορφώσεις στην ηγεσία της χώρας. Αναγκάστηκε ή η ίδια συμφώνησε να υποταχθεί στην αμερικανική επιταγή. Βγάλαμε τα συμπεράσματα σε σχέση με εκείνους που τόσο ευχάριστα υποστήριξαν την επιθετικότητα κατά της Ρωσίας».

Μάλιστα, ο Λαβρόφ συνεχίζει, υποστηρίζοντας ότι η ταχύτητα, με την οποία η Ελλάδα ουσιαστικά κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν «περίεργη».

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Η ταχύτητα, με την οποία μετέβησαν όχι μόνο στο "στρατόπεδο" εκείνων που υπέγραψαν τις κυρώσεις, αλλά και στην ομάδα των ηγετών των αντιρωσικών δράσεων, ήταν περίεργη. Καθρεφτίζει την επιβαλλόμενη γραμμή της επιθετικής αντιπαράθεσης και όχι το συμφέρον των Ελλήνων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ