ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ικανοποίηση στο Κίεβο για τα Leopard - Ποιες χώρες είναι έτοιμες να στείλουν

Ουκρανία: Ικανοποίηση στο Κίεβο για τα Leopard - Ποιες χώρες είναι έτοιμες να στείλουν
Η Ουκρανία καλεί τη Δύση να προσφέρει πολύ περισσότερα άρματα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το ρωσικό στρατό ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Ικανοποίηση στο Κίεβο για το «πράσινο φως» που έδωσε το Βερολίνο για την παράδοση 14 αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Η ουκρανική προεδρία χαιρέτισε σήμερα την εξέλιξη κάνοντας λόγο για «ένα πρώτο βήμα».

Κάλεσε παράλληλα τη Δύση να προσφέρει πολύ περισσότερα άρματα στην Ουκρανία για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το ρωσικό στρατό.

«Έγινε ένα πρώτο βήμα», σχολίασε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο Άντριι Γερμάκ, ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, και ζήτησε ο διεθνής συνασπισμός να παράσχει και άλλα βαρέα άρματα μάχης στη χώρα του. «Έχουμε ανάγκη πολλά Leopards», σημείωσε.

Το γερμανικό «ναι» για τα Leopard 2

Την απόφαση του της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την πρόθεσή του κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιτρέψει τη διάθεση των Leopard 2 στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα των εκτεταμένων διαβουλεύσεων που έγιναν με τους στενότερους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους. Αυτή η απόφαση ακολουθεί την πάγια θέση μας για στήριξη της Ουκρανίας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η κυβερνητική ανακοίνωση αποκαλύπτει πως η Γερμανία θα στείλει σε πρώτη φάση 14 Leopard 2.

«Στόχος είναι να δημιουργηθούν γρήγορα δύο τάγματα με τανκ Leopard 2 για την Ουκρανία» τονίζεται σχετικά.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε πως η Γερμανία αναμένεται να εκπαιδεύσει προσωπικό στα Leopard 2.

«Η εκπαίδευση των Ουκρανών αναμένεται να ξεκινήσει γρήγορα στη Γερμανία» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Έτοιμοι να στείλουν Leopard Ισπανία, Ολλανδία, Φινλανδία

Μετά το πράσινο φως του Βερολίνου, η Ισπανία δηλώνει ανοικτή στην προμήθεια γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Η Ολλανδία δήλωσε επίσης έτοιμη να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία αν χρειαστεί και η Φινλανδία ότι θα είναι μεταξύ των χωρών που στέλνουν άρματα μάχης στη χώρα αυτή.

Η Ρόμπλες είπε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE πως η Ισπανία θα ενεργήσει σε συντονισμό με τους Δυτικούς συμμάχους βοηθώντας την Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με τον ερευνητή σε θέματα ασφάλειας και άμυνας στο κέντρο σκέψης Elcano Φελίς Αρτεάγκα, η Ισπανία διαθέτει 108 άρματα μάχης 24A. Περίπου τα μισά από αυτά βρίσκονται στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια και 53 είναι σε εφεδρεία και θα πρέπει να επανεξοπλιστούν, είπε ο Αρτεάγκα, ο οποίος πρόσθεσε πως θα χρειαστούν πιθανόν μερικοί μήνες για να ετοιμαστούν.

Η Ολλανδία είναι έτοιμη να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία, αν χρειαστεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Αν βοηθά μια συμβολή από την Ολλανδία, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», είπε ο Ρούτε στο ολλανδικό δίκτυο RTL.

Ο Ρούτε είπε πως η Ολλανδία θα μπορούσε να επιλέξει να αγοράσει άρματα μάχης που μισθώνει τώρα από τη Γερμανία και να τα δώσει στην Ουκρανία.

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Μίκο Σαβόλα είπε πως η χώρα του θα συμμετάσχει στην ομάδα των χωρών που στέλνουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, αν και η συμβολή της θα είναι περιορισμένη.

«Η διεθνής συνεργασία για την αποστολή Leopards στην Ουκρανία προχωρεί τώρα και η Φινλανδία θα συμμετάσχει», δήλωσε ο Σαβόλα στους δημοσιογράφους.

Ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να πει περισσότερα για το μέγεθος της φινλανδικής συμβολής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ