ΚΟΣΜΟΣ

Νέα επίθεση στην Ιερουσαλήμ με δύο τραυματίες

Νέα επίθεση στην Ιερουσαλήμ με δύο τραυματίες
Η νέα αυτή επίθεση έρχεται μετά από μακελειό με επτά νεκρούς μόλις χθες (AP Photo/Maya Alleruzzo) - Φωτογραφία αρχείου

Δύο άνθρωποι -23 και 47 ετών- τραυματίστηκαν σήμερα σε πιθανολογούμενη τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς κοντά στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. 

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, στο σημείο της επίθεσης έφτασαν άμεσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που εξουδετέρωσαν τον ένοπλο.

Στο σημείο έφτασαν ταχύτατα και τραυματιοφορείς, που περιθάλπτουν τους τραυματίες.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας των τραυματιών δεν εμπνέει ανησυχία.

Η αστυνομία προσπαθεί αυτή την ώρα να ταυτοποιήσει το δράστη ενώ πραγματοποιούνται και έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να διαπιστωθεί εάν είχε κάποιο συνεργό.

Το περιστατικό σημειώνεται μία ημέρα μετά την επίθεση από ένοπλο Παλαιστίνιο, ο οποίος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 7 ανθρώπους κοντά σε συναγωγή στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ.

Το χρονικό της χθεσινής πολύνεκρης επίθεσης

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση με πυροβολισμούς σε συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το βράδυ της Παρασκευής (27/1), ανέφερε η Jerusalem Post. Η ισραηλινή υπηρεσία Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ (το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού) έκανε λόγο για τουλάχιστον 10 τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν σε σοβαρή κατάσταση. Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο δράστης άρχισε να πυροβολεί την ώρα που έβγαινε κόσμος από τη συναγωγή.

Τουλάχιστον πέντε από τα θύματα, μία γυναίκα και τέσσερις άνδρες, ανέφερε μέλος της Μαγκέν, ήταν ήδη νεκρά όταν έφτασαν οι διασώστες.

Άλλοι τρεις τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει, ανέφερε η υπηρεσία, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

«Πολλοί τραυματίες από πυροβολισμούς στη συνοικία Νέβε Γιάκοβ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση της αστυνομίας στην οποία γίνεται λόγος για τρομοκρατική επίθεση.

Οι Παλαιστίνιοι και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρούν την περιοχή αυτή ως κατεχόμενο έδαφος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που προσαρτήθηκε παράνομα από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μία ημέρα μετά την πολύνεκρη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης και ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στη συναγωγή είχε ξεκινήσει η προσευχή για την έναρξη του Σαββάτου (Σαμπάτ) όταν ένας ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ, γύρω στις 20.30 το βράδυ.

Στη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ είπε στο πρακτορείο Reuters: «Η επιχείρηση αυτή είναι μια απάντηση στο έγκλημα που διαπράχθηκε από τον κατακτητή στην Τζενίν και μια φυσική αντίδραση στις εγκληματικές ενέργειές του», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Open η οργάνωση της Χαμάς, ανέλαβε και την ευθύνη για την επίθεση. Ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ επαίνεσε επίσης την επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ