ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν F-16 στην Ουκρανία

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν F-16 στην Ουκρανία
«Όχι», απάντησε μονολεκτικά ο Μπάιντεν στη σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στον Λευκό Οίκο AP Photo/Susan Walsh

Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, όπως ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Όχι», απάντησε μονολεκτικά ο Μπάιντεν στην ερώτηση δημοσιογράφου στον Λευκό Οίκο, σχετικά με την πρόθεσή της Ουάσιγκτον να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, όπως ζητεί η ηγεσία της Ουκρανίας.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Πολωνία, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ημερομηνία.

Η Πολωνία, είναι μια χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία της Δύση να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της ρωσικής εισβολής.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC News είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στην Ευρώπη, πιθανώς και την Πολωνία, με ευκαιρία την 1η επέτειο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Δεν αποκλείει ο Μακρόν την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο

Ανοιχτό άφησε ο Εμανουέλ Μακρόν το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «τίποτα δεν αποκλείεται κατ' αρχήν».

Ο Γάλλος πρόεδρος από τη Χάγη,σε μια ιδιαίτερα προσεκτική δήλωση, έκανε λόγο για «κριτήρια», πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, όπως να «διατυπωθεί» ένα «αίτημα» από την Ουκρανία, αυτό «να μην προκαλέσει κλιμάκωση» και «να μην είναι πιθανό να αγγίξει το ρωσικό έδαφος αλλά να βοηθήσει την προσπάθεια αντίστασης» και να «μην αποδυναμώνει τη δυνατότητα του γαλλικού στρατού».

«Εξ' ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται», είπε, ενώ τόνισε ότι οι Ουκρανοί «δεν προβάλλουν αυτήν την απαίτηση προς το παρόν».

Ωστόσο, «υπό το πρίσμα αυτών των τριών κριτηρίων θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κατά περίπτωση» τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, πρόσθεσε αφού έθεσε τα ίδια κριτήρια για την πιθανή αποστολή αρμάτων μάχης Leclerc.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται «σύμφωνα με τα αιτήματα που γίνονται και όχι σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ αναμένεται αύριο Τρίτη στο Παρίσι για να συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε από την πλευρά του ότι «δεν υπάρχει ταμπού, αλλά ότι θα ήταν μεγάλο βήμα» αν παραδοθούν μαχητικά στο Κίεβο.

Ούτε η Ολλανδία έχει λάβει ακόμη σχετικό αίτημα από το Κίεβο, είπε, συμφωνώντας με τα κριτήρια που έθεσε ο Μακρόν.

Μετά από αρκετές εβδομάδες δισταγμού, το Βερολίνο αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη να στείλει 14 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και να επιτρέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να προμηθεύουν παρόμοια άρματα μάχης στο Κίεβο.

Ωστόσο χθες Κυριακή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ