ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% - Θα διαμορφωθεί στα 1.259 ευρώ μεικτά

Ισπανία: Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% - Θα διαμορφωθεί στα 1.259 ευρώ μεικτά
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο κατώτατος μισθός θα έχει αυξηθεί συνολικά, μετά τη νέα αυτή αύξηση, κατά 36% από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2018, όταν ήταν 735 ευρώ AP Photo/Paul White

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (31/1) ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα «καλπάζει» και παρά την αντίθετη γνώμη των εργοδοτών. Ο πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 5,8% τον Ιανουάριο, αφού κορυφώθηκε στο 10,8% τον Ιούλιο, ποσοστό που αποτέλεσε ρεκόρ από την έναρξη της καταγραφής του πριν από 38 χρόνια.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, δήλωσε από το βήμα της Γερουσίας ότι «πρόκειται να εγκρίνουμε μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% για να φτάσει τα 1,259 ευρώ μεικτά τον μήνα για διάστημα 14 μηνών», καθώς ο μισθός καταβάλλεται παραδοσιακά 14 μήνες στη χώρα, ενώ συμπλήρωσε πως «τηρούμε λοιπόν τη δέσμευσή μας» να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό «στο 60% του μέσου μισθού» μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου στα τέλη του 2023», συνέχισε.

Σημειώνεται ότι, σε διάστημα 12 μηνών, ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται πλέον σε 1.259 ευρώ μεικτά, με τα εργατικά συνδικάτα, που είχαν ζητήσει 1.100 ευρώ σε διάστημα 14 μηνών, να εκφράζουν την ικανοποίησή τους.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος επιδιώκει να αυξήσει τον ισπανικό κατώτατο μισθό στο επίπεδο των ευρωπαίων γειτόνων της, υπογράμμισε ότι αυτός ο μισθός θα έχει αυξηθεί συνολικά, μετά τη νέα αυτή αύξηση, κατά 36% από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2018, όταν ήταν 735 ευρώ, ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Η εν λόγω αύξηση «θα ωφελήσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους και θα επηρεάσει ιδιαίτερα γυναίκες, νέους, εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή όσους εργάζονται στον αγροτικό τομέα ή στις υπηρεσίες», δήλωσε στο Twitter ο Ουνάι Σόρδο, γενικός γραμματέας του Commissions Ouvrieres (CCOO), ενός από τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.

Από τις σημερινές (Τρίτη 31/1) διαπραγματεύσεις αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι εργοδότες αρνήθηκαν, λέγοντας ότι αυτές δεν έλαβαν υπόψη τις ανησυχίες τους.

«Το μόνο που έκαναν ήταν να μας δώσουν τον αριθμό» της αύξησης για έγκριση, είπε ειρωνικά ο πρόεδρος της CEOE της ένωσης εργοδοτών, Αντόνιο Γκαραμέντι.

Η Ισπανία θα διεξάγει φέτος δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στα τέλη Μαΐου και βουλευτικές εκλογές στο τέλος του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ