ΚΟΣΜΟΣ

Handelsblatt: Ο Ερντογάν παραμερίζει πιθανούς υποψηφίους για τις εκλογές πριν γίνουν επικίνδυνοι

Handelsblatt: Ο Ερντογάν παραμερίζει πιθανούς υποψηφίους για τις εκλογές πριν γίνουν επικίνδυνοι
Η Handelsblatt αναφέρει πως η συμμαχία κατά του Ερντογάν εξελίσσεται σε μια «συμμαχία που είναι καταδικασμένη να αποτύχει AP/Armin Durgut

Μία ανάσα πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, και η γερμανική Handelsblatt, εξαπολύει τα «πυρά» της επισημαίνοντας, πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αξιοποιεί την εξουσία του για να εξασφαλίσει την επανεκλογή και την επιτυχία.

Αυτή την προσπάθεια του τούρκου προέδρου, σύμμαχοι και πιστοί βοηθοί του, αναδεικνύονται οι εταίροι της αντιπολίτευσης, εκτιμά η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Σχετικά με το «γιατί επιτυγχάνουν οι απολυταρχικοί ηγέτες;» η Handelsblatt εξηγεί ότι στην Τουρκία αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες που τον βοηθούν στις βλέψεις αυτές. Η καταστολή, η εξουσία και η αδυναμία της αντιπολίτευσης να παραθέσει ένα πειστικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παραθέτει η εφημερίδα, οι παρατηρητές των εξελίξεων στην Τουρκία, αντιλαμβάνονται ξεκλαθαρα πως η προεκλογική εκστρατεία, με τον πρώην αρχηγό του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς φυλακισμένο, και το κόμμα να απειλείται με απαγόρευση, αλλά και τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου να απειλείται με στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, σίγουρα δεν γίνεται με δίκαιους όρους.

Το άρθρο της Handelsblatt, αναφέρει πως ο Ερντογάν αξιοποιεί κι ένα εργαλείο,την εξωτερική πολιτική, κάτι που δεν κάνει η αντιπολίτευση.

«Ο Ερντογάν προκαλεί συμμάχους με τον μανδύα της υπεράσπισης της πατρίδας και εξαπατά εταίρους συνομιλώντας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Σον πόλεμο της Ουκρανίας εξελίχθηκε σε ύπατο διαπραγματευτή κι αυτό αρέσει σε πολλούς στη χώρα του, που δεν υποστηρίζουν κατά τα άλλα τον Πρόεδρο».

Όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της Handelsblatt, Οζάν Ντεμιρτζάν, ο μεγαλύτερος αρωγός του Ερντογάν στις εκλογές, είναι η διχασμένη αντιπολίτευση.

Το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Τουρκίας δεν μπόρεσε να μπει στην εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης λόγω της αντίδρασης των εθνικιστών. Σε κάποιες δημοσκοπήσεις ηγετικά στελέχη του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος προηγούνται του Ερντογάν, αλλά ο αρχηγός του CHP, δεν τους προκρίνει.

Αντίθετα η συμμαχία της αντιπολίτευσης, στην οποία μετέχουν μαζί με το CHP και τους εθνικιστές της Μεράλ Ακσενέρ και δύο κόμματα με επικεφαλής πρώην συνεργάτες του Ερντογάν – τον πρώην τσάρο της τουρκικής οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν και τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου - παρουσίασαν τη Δευτέρα ένα εκλογικό μανιφέστο με 75 κεφάλαια και 2.300 δεσμεύσεις, όπως η κατάργηση του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης της Τουρκίας, στο οποίο όμως δεν υπάρχει αναφορά ούτε στους Κούρδους, ούτε στη μεσαία τάξη και μόλις πέντε αναφορές στα έξι εκατομμύρια των νέων ψηφοφόρων.

Κι έτσι, καταλήγει η Handelsblatt, η συμμαχία κατά του Ερντογάν εξελίσσεται σε μια «συμμαχία που είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Στην Τουρκία, οι εκλογές κερδίζονται από ηγέτες όπως ο Ερντογάν που αρνούνται να συμβιβαστούν. Ο καυγάς στην αντιπολίτευση βλάπτει τη συμμαχία. Διόλου περίεργο, λοιπόν, που ο Ερντογάν κερδίζει ξανά έδαφος στις δημοσκοπήσεις»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ