ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακές εκλογές: Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης στον 2ο γύρο - Εκτός ο Αβέρωφ

Κυπριακές εκλογές: Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης στον 2ο γύρο - Εκτός ο Αβέρωφ
O πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, δεξιά, και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης που υποστηρίζεται από το αριστερό κόμμα ΑΚΕΛ, αριστερά. AP Photo / Petros Karadjias

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία και η καταμέτρηση για την εκλογή Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διαδικασία ξεκίνησε ομαλά, χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα και θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών στην Κύπρο περνούν ο Νίκος Χριστοδουλίδης με ποσοστό 32.04% (127.305 ψήφους) και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με ποσοστό 29.60% (117.627 ψήφους).

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου με ποσοστό 26.11% (103.755 ψήφους) δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, γεγονός που πυροδοτεί ντόμινο εξελίξεων στον Δημοκρατικό Συναγερμό, όπως επισημαίνεται στην κυπριακή ιστοσελίδα sigmalive.com. Ήδη από νωρίς το βράδυ της Κυριακής ορίστηκε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα.

Συγκεκριμένα με καταμετρημένο το 100%, οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι λαμβάνουν:

  • Ν. Χριστοδουλίδης: 32%
  • Α. Μαυρογιάννης: 29.6%
  • Α. Νεοφύτου: 26.1%

Οι δύο πρώτοι σε σταυρούς θα οδηγηθούν στον β' γύρο της επόμενης Κυριακής 12 Φεβρουαρίου, οπότε και θα αναδειχθεί και ανακηρυχθεί ο νέος ΠτΔ.

Σε σύνολο 561.273 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν 404.403 (72.05%). Η αποχή ανήλθε στο 27.95% (156.870 ψήφους).

Από αύριο οι δυο βασικοί υποψήφιοι Χριστοδουλίδης-Μαυρογιάννης, τα κόμματα και οι πολιτικές ομάδες που τους στηρίζουν θα αρχίζουν τις επαφές προκειμένου να βρούν εκείνες τις συμμαχίες που θα τους οδηγήσει στον λόφο του Προεδρικού την επόμενη Κυριακή.

Οι Κύπριοι ψήφισαν για την εκλογή του 8ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον νυν Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη που αποχωρεί έπειτα από 10 χρόνια διακυβέρνησης και δύο προεδρικές θητείες στο ενεργητικό του.

Στις εκλογές του πρώτου συμμετείχαν συνολικά 14 υποψήφιοι, αριθμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο στην ιστορία των Προεδρικών Εκλογών της Κύπρου. Από αυτούς, οι τρεις αφορούν σε κομματικούς υποψήφιους και οι 11 σε ανεξάρτητους.

Οι υποψήφιοι για ΠτΔ

Πιο συγκεκριμένα, υποψηφιότητα για την θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέβαλαν οι:

Ανδρέας Ευστρατίου, Λουκάς Σταύρου, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Χρίστος Χρίστου, Ανδρόνικος Ζερβίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Αλέξιος Σαββίδης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Γιώργος Κολοκασίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου, Χαράλαμπος Αριστοτέλους, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός και Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου, δικαίωμα ψήφου έχουν συνολικά 561.273 πρόσωπα.

O συνολικός αριθμός των προσώπων, που είχαν δικαίωμα ψήφου στις σημερινές Προεδρικές εκλογές, ανέρχεται σε 561.033. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 730 Τουρκοκύπριοι.

Επιπλέον, δικαίωμα ψήφου είχαν 240 εγκλωβισμένοι, 47 στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας και 193 στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου.

Οι 301 φυλακισμένοι, θα μπορούν να ψηφίσουν σε ειδική κάλπη, εντός των φυλακών, η οποία θα αναμιχθεί με την κάλπη στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Στις εκλογές θα μπορούν να ψηφίσουν και 730 Τουρκοκύπριοι, που έχουν διεύθυνση μόνιμης διαμονής στις ελεύθερες περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ