ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Στους 24 οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές - Περισσότεροι από 1.000 οι τραυματίες

Χιλή: Στους 24 οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές - Περισσότεροι από 1.000 οι τραυματίες
Στη Χιλή αναμένεται να φτάσει την Κυριακή βοήθεια από τις ΗΠΑ, την Ισπανία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής AP/Matias Delacroix

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Χιλή δίνουν μάχη με τις φλόγες για να θέσουν υπό έλεγχο μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, την ώρα που ο αριθμός των θυμάτων από τις πυρκαγιές έφτασε στους 24 νεκρούς και τουλάχιστον 1.000 τραυματίες.

Στη Χιλή αναμένεται να φτάσει την Κυριακή βοήθεια από τις ΗΠΑ, την Ισπανία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως αεροπλάνα και ομάδες ειδικών δασοπυροσβεστών.

Η κυβέρνηση του προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της νότιες επαρχίες Μπίο-Μπίο, Νιούμπλε και Αραουκάνια, αγροτικές και δασώδεις περιοχές κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού.

Από τις πυρκαγιές έχουν γίνει στάχτη περίπου 2.700.000 στρέμματα. Το κύμα καύσωνα που πλήττει το νότιο ημισφαίριο περιπλέκει τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών αφού σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Συνολικά 260 πυρκαγιές παραμένουν ενεργές σήμερα και από αυτές οι 28 θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Σχεδόν 1.500 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να σωθούν από τις φλόγες. Από τους τραυματίες, τουλάχιστον 26 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Οι αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι αναμένεται σύντομα βοήθεια από διάφορες χώρες, όπως από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα. Μια ομάδα ειδικών από την Ισπανία ήταν σήμερα καθ’ οδόν για τη Χιλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ