ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Ανησυχία Λέκκα για νέο, πολύ μεγάλο σεισμό

Σεισμός Τουρκία: Ανησυχία Λέκκα για νέο, πολύ μεγάλο σεισμό
«Είναι ένα τεράστιο ρήγμα με πάνω από 500 χλμ., μήκος σε μία περιοχή που έχει δώσει πάλι μεγάλους σεισμούς» λέει στο CNN Greece ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Τουρκία (AP Photo/Ghaith Alsayed)

«Είναι μία μεγάλη καταστροφή. Είναι ένα τεράστιο ρήγμα με πάνω από 500 χλμ., μήκος σε μία περιοχή που έχει δώσει πάλι μεγάλους σεισμούς. Μπορεί να έχουμε ξανά πολύ μεγάλο σεισμό στην περιοχή» λέει ο Ευθύμιος Λέκκας στο CNN Greece λίγο πριν από την αναχώρησή του προς την Τουρκία.

«Δυστυχώς τα θύματα είναι πολλά και δεδομένου ότι οι υποδομές δεν είναι ιδιαίτερα καλές, αντιλαμβανόμαστε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί», λέει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Ο κ. Λέκκας αναχωρεί το μεσημέρι της Δευτέρας (6/02) με C – 130 από την Ελευσίνα μαζί με την αποστολή βοήθειας που στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία. Ήδη τα θύματα από τον ισχυρό σεισμό ξεπερνούν τα χίλια σε αριθμό, ενώ εκατοντάδες είναι και οι τραυματίες. Σε πολλές περιοχές που έγινε αισθητός ο φονικός σεισμός και προκάλεσε καταστροφές, ακόμα είναι αδύνατο να καταμετρηθούν οι υλικές ζημιές, λένε τοπικοί αξιωματούχοι.

«Εμείς καλούμαστε να αποτιμήσουμε από κοντά την κατάσταση και ότι μπορούμε να κάνουμε θα το κάνουμε. Είτε επιστημονικά είτε με τη συνδρομή της διάσωσης. Δεν θεωρώ ότι θα έχουμε μεγαλύτερο, αλλά ήδη η καταστροφή είναι τεράστια», είπε ο ίδιος.

Ο ίδιος καλείται να αναλάβει επιστημονικό, τεχνικό, ανθρωπιστικό και επιχειρησιακό έργο αφού φτάσει στην περιοχή Γκαζιαντέπ στα σύνορα με τη Συρία, όπου σημειώθηκε το επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας.

«Είναι μια επικίνδυνη περιοχή, περιμένουμε μεγάλους σεισμούς στην περιοχή μετά την ενεργοποίηση του ρήγματος των 500.000 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την πλάκα της Αραβίας, που προωθείται προς τον Βορρά, διαμελίζει την Τουρκία και είναι μια διαδικασία που προκαλεί αυτούς τους σεισμούς», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Ο ισχυρός σεισμός των 7,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ καθώς και η νέα δόνηση, η οποία ακολουθήθηκε και από έναν ακόμη σεισμό των 6 Ρίχτερ που ακολούθησε λίγες ώρες μετά τον κύριο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ υπάγονται στις ισχυρές δονήσεις που αναμένονται στην περιοχή, όπως ανέφερε παραπάνω ο επικεφαλής της Αντισεισμικής Προστασίας.

Η δόνηση, που σημειώθηκε σε περιοχή κοντά στην περιοχή Γκαζιαντέπ έχει επηρεάσει 10 επαρχίες της Τουρκίας ενώ έγινε αισθητός μέχρι το Λίβανο.

Ήδη τα σωστικά συνεργεία δουλεύουν αδιάκοπα ενώ εκφράζεται ο φόβος ότι υπάρχουν ακόμη δεκάδες εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια των κτηρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το ρήγμα αυτό δεν επηρεάζει την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι ο σεισμός αυτός είναι ένα κορυφαίο φαινόμενο που θα στιγματίσει επιστημονικές διαδρομές και πορείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ