ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δικαστήριο της Μόσχας αφαίρεσε οριστικά τις άδειες δυο εφημερίδων

Ρωσία: Δικαστήριο της Μόσχας αφαίρεσε οριστικά τις άδειες δυο εφημερίδων
Tο δικαστήριο Μπασμάνι είχε αφαιρέσει την άδεια των δύο αυτών μέσων ενημέρωσης τον Σεπτέμβριο AP/Alexander Zemlianichenko

Το περιφερειακό δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε την ένσταση της διεύθυνσης της εφημερίδας "Novaya Gazeta" και ακύρωσε οριστικά την άδεια κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσής της και του μέσου "Novaya raskaz-gazeta", όπως έγραψε την Τρίτη στον ιστότοπό της η εφημερίδα "Novaya Gazeta Europe" που εκδίδεται στη Λετονία.

Υπενθυμίζεται πως το δικαστήριο Μπασμάνι είχε αφαιρέσει την άδεια των δύο αυτών μέσων ενημέρωσης τον Σεπτέμβριο, στη συνέχεια η διεύθυνση της εφημερίδας εφεσίβαλε την απόφαση αυτή.

Τον ίδιο μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε την άδεια που είχε ο ιστοτοπος της εφημερίδας "Novaya Gazeta". Αργότερα οι ιστότοποι και των δύο αυτών μέσων μπλοκαρίστηκαν, επειδή θεωρήθηκαν ο "καθρέφτης" του περιοδικού ΝΟ που είχε εκδοθεί νωρίτερα.

Αφορμή για την αφαίρεση της άδειας των εφημερίδων "Novaya Gazeta" και "Novaya raskaz -gazeta" υπήρξε η μη τήρηση τυπικών διαδικασιών: η "Novaya Gazeta" δεν παρουσίασε τάχα στη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor την ανανεωμένη έκδοση του καταστατικού της, στο οποίο είχαν εισάγει ασήμαντες αλλαγές το 2006, ενώ η "Novaya raskaz-gazeta" κατά την άποψη της ρυθμιστικής αρχής δεν είχε υπερβεί τον ένα χρόνο κυκλοφορίας.

Από τον ιστότοπο της εφημερίδας "Novaya Gazeta" αφαιρέθηκε η άδεια έπειτα από δύο προειδοποιήσεις της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής Roskomnadzor επειδή δεν είχε τη σήμανση "ξένος πράκτορας" σε αρκετά δημοσιεύματά της.

Τον περασμένο Μάρτιο η εφημερίδα "Novaya Gazeta" ανέστειλε τη λειτουργία του ιστοτόπου της και της έντυπης έκδοσής της έπειτα από δύο προειδοποιήσεις της Roskomnadzor. Στη συνέχεια δημοσιογράφοι της, που εγκατέλειψαν τη Ρωσία, εξέδωσαν τη δική τους εφημερίδα, "Novaya Gazeta Europe".

Ο διευθυντής της εφημερίδας "Novaya Gazeta", Ντμίτρι Μουράτοφ, έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ