ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Ζελένσκι: Αν οι Ρώσοι καταλάβουν τη Μπαχμούτ, θα θελήσουν να πάνε παραπέρα

Ουκρανία - Ζελένσκι: Αν οι Ρώσοι καταλάβουν τη Μπαχμούτ, θα θελήσουν να πάνε παραπέρα
«Πρέπει να αντέξουμε, έως ότου λάβουμε όπλα», υπογραμμίζει ο Ζελένσκι AP

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ότι αν οι Ρώσοι καταλάβουν τη Μπαχμούτ, θα αποκτήσουν «πλεονέκτημα» και θα θελήσουν να «πάνε παραπέρα».

«Φυσικά, από στρατηγικής απόψεως, η Μπαχμούτ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς την πόλη με το πυροβολικό τους. Όμως, αν καταλάβουν τη Μπαχμούτ, θα θελήσουν να πάνε παραπέρα. Θα τους δώσει ένα πλεονέκτημα», αναφέρει και συμπληρώνει: «Το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι μετά την Μπαχμούτ».

«Πρέπει να αντέξουμε, έως ότου λάβουμε όπλα», υπογραμμίζει ο Ζελένσκι.

Η Μπαχμούτ, μια πόλη με πληθυσμό περίπου 700.000 κατοίκων πριν από τη ρωσική εισβολή, είναι από το καλοκαίρι ένα από τα κύρια μέτωπα των μαχών στην ανατολική Ουκρανία. Η πόλη έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και οι λίγες χιλιάδες εναπομείναντες κάτοικοι βρίσκονται στην πλειονότητά τους σε καταφύγια.

Η μάχη της Μπαχμούτ έχει αποκτήσει συμβολική διάσταση, ιδίως λόγω της παρουσίας μισθοφόρων της Wagner που φιλοδοξούν να χαρίσουν μια σημαντική νίκη στον ρωσικό στρατό, ο οποίος είχε υποχρεωθεί σε αναδίπλωση μετά την ουκρανική αντεπίθεση το φθινόπωρο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ρωσικά στρατεύματα κερδίζουν σταδιακά έδαφος στην περιοχή και στα τέλη Ιανουαρίου κατέλαβαν τη Σολεντάρ που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Μπαχμούτ. Ενδεχόμενη κατάληψη της Μπαχμούτ θα άνοιγε στους ρώσους εισβολείς τον δρόμο προς το Κραματόρσκ, ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ