ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Στιγμές συγκίνησης και ελπίδας – Διασώθηκαν δύο παιδιά και δύο έφηβες

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Στιγμές συγκίνησης και ελπίδας – Διασώθηκαν δύο παιδιά και δύο έφηβες
(AP Photo/Ghaith Alsayed)

Τα μικρά θαύματα μέσα στα χαλάσματα είναι αυτά που δίνουν κουράγιο στους διασώστες που εργάζονται αδιάκοπα για τον εντοπισμό επιζώντων του φονικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, δύο παιδιά και δύο έφηβες απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια σε περιοχές της νότιας Τουρκίας, σκορπίζοντας ελπίδα τόσο τα σωστικά συνεργεία όσο και στους πολίτες που εναγωνίως περιμένουν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους.

Στην επαρχία Χατάι, όπου η βοήθεια άργησε πολύ να φτάσει, ανασύρθηκε ζωντανός από τα χαλάσματα του σπιτιού του ο 2χρονος Μερτ Τατάρ, μετά από 79 ώρες.

Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.

Την ίδια ώρα, ζωντανή ανασύρθηκε την Πέμπτη (8/2) και η 3χρονη Eya Haddap, επίσης από την Χατάι.

Η μικρή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται και άλλα τρία μέλη της οικογένειάς της, τα οποία επίσης ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα του σπιτιού τους.

Μετά από περίπου 70 ώρες διασώθηκαν και δύο αδελφές, η 14χρονη Ceren και η 16χρονη Elif, στην επαρχία Αντιγιαμάν.

Κρίσιμες οι πρώτες 72 ώρες

Οι πρώτες 72 ώρες είναι κρίσιμες για τον εντοπισμό επιζώντων, περισσότερο από το 90% των διασωθέντων έχουν εντοπιστεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σημειώνει ο Ίλαν Κέλμαν ερευνητής φυσικών καταστροφών στο University College του Λονδίνου (UCL).

Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει πλέον τις 16.000 -12.873 στην Τουρκία και άλλοι 3.162 στη Συρία.

«Οι διασώστες συνεχίζουν να εργάζονται και πιστεύουν ακόμη ότι συμβαίνουν μικρά θαύματα… Την ίδια ώρα, πιστεύουμε ότι πλέον χάνουμε τη μάχη με το χρόνο» είπε ο διασώστης Σαλάχ Αμπουγκλασέμ της οργάνωσης Islamic Relief, ο οποίος έφτασε στην Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας το απόγευμα της Δευτέρας, μερικές μόλις ώρες αφότου χτύπησε ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ.

Όπως λέει ο ίδιος στο BBC, έχουν περάσει ήδη 72 ώρες, κάτι που σημαίνει ότι πλέον οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες μέσα στα χαλάσματα μειώνονται δραματικά -ιδιαίτερα δεδομένης της κακοκαιρίας και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Δύο γυναίκες αγκαλιάζονται για να δώσει η μια κουράγιο στην άλλη στην πόλη Καχραμανμάρας της Τουρκίας (AP Photo/Hussein Malla)

«Η ανησυχία μας σαν οργάνωση τώρα είναι οι ασθένειες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι πολίτες, η απουσία πόσιμου νερού… Κάνουμε έκκληση να συνεχιστούν οι προσπάθειες να φτάσει βοήθεια στην περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αποκαλύπτοντας ότι συνάδελφοί του που βρίσκονται στη Συρία περιγράφουν μια ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση, καθώς δεν υπάρχει κανένας κεντρικός συντονισμός.

Ζοφερή είναι, ωστόσο, η εικόνα που περιγράφουν στη βρετανική εφημερίδα Guardian και διασώστες από την περιοχή Καχραμανμάρας, επίσης στη νότια Τουρκία.

«Μυρίζουμε πτώματα» λένε οι ίδιοι, ενώ συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες μέσα στα ερείπια.

«Ελπίζουμε ότι υπάρχουν δύο ακόμη άνθρωποι ζωντανοί εκεί κάτω» δήλωσε ο Ζάφερ Γιλντίζ, εθελοντής, δείχνοντας προς μια στοίβα από τσιμέντο, μέταλλο και έπιπλα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρήκαμε ήταν νεκροί» είπε ο ίδιος.

Με γυμνά χέρια, ο Μεχμέτ Μποσκέρτ προσπαθεί να βρει τον αδελφό του και τη νύφη του.

«Κατάφερα να βγω μόνος μου από τα συντρίμμια όταν κατέρρευσε το σπίτι μου και ήρθα εδώ για να προσπαθήσω να τους βρω… Μπορώ μόνο να ελπίζω αλλά φαίνεται πως είναι πλέον αργά. Τα σωστικά συνεργεία άργησαν να έρθουν και μόλις σήμερα έφεραν εκσκαφείς… Ελπίζω να καταφέρουν κάτι» είπε ο ίδιος.

«Καίμε παγκάκια»

Στην Γκαζίαντεπ της Τουρκίας η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.

«Τα παιδιά μας έχουν παγώσει», καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.

«Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο», προσθέτει.

«Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές», τονίζει αναφερόμενος στις τουρκικές Αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ