ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρριψη μπαλονιού: Η Κίνα δε «σηκώνει» το τηλέφωνο στο Πεντάγωνο

Κατάρριψη μπαλονιού: Η Κίνα δε «σηκώνει» το τηλέφωνο στο Πεντάγωνο
Η Κίνα επιβεβαίωσε σήμερα ότι αρνήθηκε τηλεφωνική κλήση του επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Λόιντ Όστιν μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού AP Photo/ Φωτογραφία αρχείου

Η Κίνα επιβεβαίωσε σήμερα ότι αρνήθηκε τηλεφωνική κλήση του επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Λόιντ Όστιν μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού το οποίο πετούσε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας για μία ακόμη φορά μια “ανεύθυνη” ενέργεια.

Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε το Σάββατο, στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, ένα κινεζικό μπαλόνι το οποίο το Πεντάγωνο θεωρούσε κατασκοπευτικό.

Το Πεκίνο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι επρόκειτο για ένα μπαλόνι το οποίο χρησιμοποιούνταν για πολιτικούς σκοπούς, για τη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων, και παρεξέκλινε της πορείας του.

Μετά την κατάρριψη του μπαλονιού, η Κίνα αρνήθηκε τηλεφωνική κλήση του Όστιν προς τον Κινέζο ομόλογό του Ουέι Φενγκχέ, είχε ανακοινώσει η Ουάσινγκτον. Σήμερα το Πεκίνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές και κατήγγειλε για μία ακόμη φορά τη χρήση βίας εναντίον του μπαλονιού.

«Αυτή η ανεύθυνη και βαθιά λανθασμένη ενέργεια δεν δημιούργησε κλίμα κατάλληλο για διάλογο και ανταλλαγές μεταξύ των δύο στρατών», εξήγησε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

«Οι ΗΠΑ επέμειναν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον ενός κινεζικού μπαλονιού που χρησιμοποιούνταν για πολιτικούς σκοπούς, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο στις διεθνείς πρακτικές και δημιουργεί κακό προηγούμενο», εκτίμησε το υπουργείο.

«Η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα σε μια αντίστοιχη κατάσταση», πρόσθετε η ανακοίνωση,

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι «δεν επιζητεί τη σύγκρουση» με την Κίνα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ