ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ-Συρία : Καθυστέρηση βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους γιατί δεν δίνεται έγκριση από τη χώρα

ΟΗΕ-Συρία : Καθυστέρηση βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους γιατί δεν δίνεται έγκριση από τη χώρα
Η βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους της Συρίας έχει καθυστερήσει λόγω ζητημάτων έγκρισης από την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, υποστηρίζει ο ΟΗΕ (AP Photo/Hussein Malla, File)

Η βοήθεια στους σεισμόπληκτους από τα τμήματα της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων προς τα ελεγχόμενα εδάφη από τις ομάδες των ανταρτών έχει καθυστερήσει λόγω ζητημάτων έγκρισης από την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, όπως είπε σήμερα στο Reuters εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

Η συριακή κυβέρνηση εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την προθυμία της να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια ζώνη, η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής αυτής οργάνωσης και η οποία καταστράφηκε από τον σεισμό της Δευτέρας.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δήλωσε στο Reuters ότι «υπάρχουν θέματα με την έγκριση της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Δαμασκό αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι ο ΟΗΕ «εξακολουθεί να εργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη για να έχει πρόσβαση στην περιοχή».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το γραφείο Τύπου της οργάνωσης στο αίτημα να σχολιάσει.

Πηγή της οργάνωσης στην Ιντλίμπ είπε στο Reuters ότι η οργάνωση δεν επιτρέπει την μεταφορά ανθρωπιστικού υλικού από τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση τμήματα της Συρίας και ότι η βοήθεια θα πρέπει να εισέρχεται από την Τουρκία προς τον βορρά.

«Η Τουρκία έχει ανοίξει όλους τους δρόμους και δεν θα επιτρέψουμε στο καθεστώς να επωφεληθεί από την κατάσταση για να δείξει ότι βοηθάει», είπε η πηγή.

Οι εχθροπραξίες στη Συρία όπου ο εμφύλιος πόλεμος συμπληρώνει σχεδόν 12 χρόνια αποτελούν πρόκληση για τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσπαθούν να φέρουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους.

Ένα κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια απο την βορειοανατολική περιοχή της Συρίας που τελεί υπό κουρδικό έλεγχο, το οποίο μετέφερε καύσιμα και άλλη βοήθεια, κλήθηκε την Πέμπτη να επιστρέψει από τα βορειοδυτικά όπου κυριαρχούν οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ