ΚΟΣΜΟΣ

Όζμπορν για Γλυπτά Παρθενώνα: «Θα μπορούσαν να εκτεθούν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα»

Όζμπορν για Γλυπτά Παρθενώνα: «Θα μπορούσαν να εκτεθούν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα»
Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου απέκλεισε ένα σενάριο βάσει του οποίου τα Γλυπτά θα μπορούσαν να παραδοθούν μόνιμα στην Ελλάδα AP/Matt Dunham

Μία νέα πρόταση επεξεργάζεται η Βρετανία για την Ελλάδα, σχετικά με το μείζον θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσαν να εκτεθούν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όζμπορν, χαρακτήρισε αυτή την συμφωνία win-win, σύμφωνα με το Reuters, στο ραδιόφωνο του BBC.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά, καθώς τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να εκτεθούν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα και αυτό θα είναι μια λύση win-win για την Ελλάδα και για εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση ωστόσο, αν αυτή η πρόταση σημαίνει δανεισμό, ανέφερε πως «μιλάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό, για μια νέα ρύθμιση και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να αποδεχθούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα και εξίσου δεν μπορούν να μας επιβάλουν πράγματα που εμείς θα θεωρούσαμε αδύνατα».

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου απέκλεισε ένα σενάριο βάσει του οποίου τα Γλυπτά θα μπορούσαν να παραδοθούν μόνιμα στην Ελλάδα, καθώς για αυτό θα ήαν απαραίτητο η αλλαγή του βρετανικού νόμου.

«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Γλυπτά πίσω, τότε αυτό θα χρειαζόταν μια πράξη του κοινοβουλίου και αυτό θα ήταν πέρα από τη δική μου εξουσία. Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να διαμορφώσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα. Είμαι αρκετά αισιόδοξος» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ