ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού Μπάιντεν στο Κίεβο – Το μήνυμα προς τον Πούτιν

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού Μπάιντεν στο Κίεβο – Το μήνυμα προς τον Πούτιν
Η εξαιρετικά μυστική επίσκεψη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή της 12μηνης σύγκρουσης #CNNgrNews (AP Photo/ Evan Vucci)

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφτηκε το Κίεβο τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, δείχνοντας με δραματικό προσωπικό τρόπο τη δέσμευσή του στη χώρα και τον αγώνα της καθώς ο πόλεμος εισέρχεται σε μια αβέβαιη νέα φάση.

Η εξαιρετικά μυστική επίσκεψη – η οποία πραγματοποιήθηκε καθώς οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούγονταν στο Κίεβο, ενώ ο Μπάιντεν περπατούσε στο πλευρό του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ – έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή της 12μηνης σύγκρουσης, με τη Ρωσία να προετοιμάζεται για μια αναμενόμενη εαρινή επίθεση και την Ουκρανία να ελπίζει να ανακαταλάβει σύντομα το έδαφος.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας ύψους μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, λέγοντας ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως πυρομαχικά πυροβολικού, περισσότερα javelins και Howitzers. Παράλληλα είπε ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Μόσχα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

«Ένα χρόνο μετά, το Κίεβο στέκεται. Και η Ουκρανία στέκεται. Η δημοκρατία παραμένει», είπε ο Μπάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη στέλνουν όπλα, τανκς και πυρομαχικά στην Ουκρανία με την ελπίδα να αλλάξουν την πορεία του πολέμου. Επισκεπτόμενος προσωπικά, ο Μπάιντεν στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα της αμερικανικής υποστήριξης στον Ζελένσκι, ο οποίος πέρασε τον περασμένο χρόνο προσπαθώντας να συσπειρώσει τον κόσμο πίσω από το έθνος του και απευθύνοντας εκκλήσεις για περισσότερη βοήθεια.

Ο Μπάιντεν έφτασε στο Κίεβο στις 8 το πρωί τοπική ώρα μετά από ένα μακρύ, κρυφό ταξίδι από την Ουάσιγκτον και έφτασε στο προεδρικό μέγαρο μισή ώρα αργότερα. Αναχώρησε από το Κίεβο νωρίς το απόγευμα.

«Σας ευχαριστώ που ήρθατε», είπε ο Ζελένσκι, σφίγγοντας το χέρι του Μπάιντεν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ιδιωτικά την ελπίδα ότι η μαζική εισροή όπλων στην Ουκρανία – που περιλαμβάνει νέα οχήματα, πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και συστήματα αεράμυνας Patriot – μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να επικρατήσει στο πεδίο της μάχης και να θέσει τον Ζελένσκι σε ισχυρότερη θέση για να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιες παραμέτρους θα μπορούσε να είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο Ζελένσκι σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και οι ΗΠΑ αρνούνται σταθερά να καθορίσουν πώς μπορεί να μοιάζει μια διευθέτηση πέρα από το να δηλώσουν ότι θα εναπόκειται στον Ζελένσκι να αποφασίσει.

Μια επίσκεψη υψηλού κινδύνου

Η επίσκεψη του Μπάιντεν αποτέλεσε μια άκρως συμβολική στιγμή, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου. Μιλώντας από το Κίεβο, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «ο κατακτητικός πόλεμος του Πούτιν αποτυγχάνει».

«Ο Πούτιν πίστευε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη», είπε ο Μπάιντεν, στο πλευρό του Ζελένσκι. «Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Δεν νομίζω ότι το σκέφτεται αυτή τη στιγμή».

«Έκανε απλά λάθος», είπε ο Μπάιντεν για τον Πούτιν. «Ένα χρόνο αργότερα, τα στοιχεία είναι εδώ σε αυτό το δωμάτιο. Στεκόμαστε εδώ μαζί».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους μέσα στο προεδρικό μέγαρο, ο Μπάιντεν παρέθεσε το σκεπτικό του για την επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς ο πόλεμος μπαίνει σε δεύτερο χρόνο.

«Νόμιζα ότι ήταν κρίσιμο να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία απολύτως, για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία στον πόλεμο», είπε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με το CNNi.

«Ο ουκρανικός λαός έχει ενισχυθεί με τρόπο που λίγοι άνθρωποι έχουν κάνει ποτέ στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι υπάρχει ευρεία, δικομματική υποστήριξη στην Ουάσιγκτον για το ουκρανικό ζήτημα.

«Παρ' όλη τη διαφωνία που έχουμε στο Κογκρέσο μας για ορισμένα θέματα, υπάρχει σημαντική συμφωνία για την υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε.

«Δεν πρόκειται μόνο για την ελευθερία στην Ουκρανία. Πρόκειται για την ελευθερία της δημοκρατίας γενικότερα», είπε.

Ο Μπάιντεν επικεντρώθηκε σθεναρά στη συζήτηση για τους επόμενους μήνες των μαχών κατά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

«Ο πρόεδρος ήταν πολύ συγκεντρωμένος στο να διασφαλίσει ότι αξιοποιούσε στο έπακρο τον χρόνο του στο έδαφος, ο οποίος ήξερε ότι θα ήταν περιορισμένος», είπε ο Σάλιβαν. «Έτσι ήταν αρκετά συγκεντρωμένος στο πώς επρόκειτο να προσεγγίσει τη συνομιλία του με τον πρόεδρο Ζελένσκι και εν μέρει πώς θα προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια κοινή κατανόηση του ποιοι είναι οι στόχοι».

Ο Μπάιντεν αποφάσισε μόλις την Παρασκευή να συνεχίσει την επίσκεψη μετά από συναναστροφή με κορυφαία μέλη της ομάδας εθνικής ασφάλειας του στο Οβάλ Γραφείο. Λίγες ώρες πρoτού αναχωρήσει, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τη Ρωσία για τα σχέδια να επισκεφθούν την ουκρανική πρωτεύουσα προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση, σύμφωνα με τον Σάλιβαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ