ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν στο Κίεβο: Πώς κρατήθηκε μυστική η αιφνιδιαστική επίσκεψη του προέδρου

Μπάιντεν στο Κίεβο: Πώς κρατήθηκε μυστική η αιφνιδιαστική επίσκεψη του προέδρου
Η Ρωσία ενημερώθηκε για το ταξίδι λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του Μπάιντεν (AP Photo/Evan Vucci)

Aξιωματούχοι του Λευκού Οίκου περιγράφουν την απρόσμενη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο ως «πρωτοφανή στη σύγχρονη εποχή».

Όπως λένε, τα προηγούμενα προεδρικά ταξίδια στο Ιράκ και το Αφγανιστάν εν καιρώ πολέμου είχαν την υποστήριξη μιας ισχυρής αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας.

Και παρά τις εικασίες που υπήρχαν στον δημοσιογραφικό χώρο ότι ο Μπάιντεν μπορεί να σχεδίαζε ένα ταξίδι στην Ουκρανία ενώ βρισκόταν στην Πολωνία, η επίσκεψη εξέπληξε τους πάντες, αναφέρει το BBC.

Η εικόνα του δίπλα στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην καρδιά του Κιέβου και υπό τους ήχους των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής, συνιστά ισχυρή δήλωση υποστήριξης της Ουάσιγκτον.

«Ήταν επικίνδυνο και δεν θα έπρεπε να αφήσει καμία αμφιβολία στο μυαλό κανενός ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας ηγέτης που παίρνει τη δέσμευση στα σοβαρά», δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ.

Το ταξίδι στη Βαρσοβία

Ο Μπάιντεν ήταν προγραμματισμένο να πετάξει από τις ΗΠΑ στη Βαρσοβία το βράδυ της Δευτέρας, για ένα διήμερο ταξίδι.

Οι δημοσιογράφοι στις καθημερινές ενημερώσεις τύπου του Λευκού Οίκου είχαν επανειλημμένα ρωτήσει για μια επίσκεψη, ωστόσο η απάντηση που λάμβαναν ήταν ότι δεν είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ζελένσκι και ότι δεν είχαν προγραμματιστεί στάσεις εκτός Βαρσοβίας «αυτή τη στιγμή».

Η τελική απόφαση να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στο Κίεβο ελήφθη μόλις την Παρασκευή, παρόλο που είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες με μια χούφτα κορυφαίους βοηθούς του προέδρου.

Την Κυριακή, το επίσημο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου εξακολουθούσε να δείχνει τον πρόεδρο να απογειώνεται για τη Βαρσοβία στις 19:00 EST (00:00 GMT) το απόγευμα της Δευτέρας. Στην πραγματικότητα, το Air Force One απογειώθηκε στις 04:15 EST το πρωί της Κυριακής.

Στο αεροσκάφος βρισκόταν μια εσκεμμένα μικρή ομάδα από τους στενότερους βοηθούς του, μια ιατρική ομάδα και αξιωματικοί ασφαλείας.

Ο όρκος μυστικότητας και το 10ωρο ταξίδι

Μόνο δύο δημοσιογράφοι επετράπη να ταξιδέψουν με τον πρόεδρο. Έδωσαν όρκο μυστικότητας και τους αφαιρέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα. Δεν τους επετράπη να αναφέρουν την επίσκεψη παρά μόνο μετά την άφιξη του Μπάιντεν στο Κίεβο.

Η Ρωσία ενημερώθηκε για το ταξίδι λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του Μπάιντεν, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ «το έκαναν προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση». «Ειδοποιήσαμε τους Ρώσους ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ταξιδέψει στο Κίεβο. Το κάναμε λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του», είπε ο Σάλιβαν, προσθέτοντας: «Λόγω της ευαίσθητης φύσης αυτών των ανταλλαγών, δεν θα αναφερθώ στον τρόπο που απάντησαν ή ποια ήταν η ακριβής φύση του μηνύματός μας».

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν πέρασε 10 ώρες σε ένα τρένο για να φτάσει στο Κίεβο. Θα μπορούσε να είχε επισκεφτεί άλλες τοποθεσίες εντός της Ουκρανίας στις οποίες θα ήταν ευκολότερο να φτάσει, αλλά ήθελε να κάνει το ταξίδι στο Κίεβο συμβολικά.

Ενώ το ταξίδι του προέδρου είναι ένα μήνυμα προς τη Μόσχα για τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να βοηθήσει την Ουκρανία, είναι επίσης μια επίδειξη στους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Η γραμματέας Τύπου του, Καρίν Ζαν-Πιερ, ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία αμβλύνεται.

Απάντησε ότι κάθε φορά που ο πρόεδρος μιλάει, μιλά με τον αμερικανικό λαό καθώς και με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το μήνυμα της Δευτέρας έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει έντονα τη μειοψηφία των Ρεπουμπλικανών που αμφισβητούν για πόσο καιρό οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ