ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Απειλές Μεντβέντεφ: Έτοιμη η Ρωσία να φθάσει μέχρι «τα σύνορα της Πολωνίας»

Ουκρανία - Απειλές Μεντβέντεφ: Έτοιμη η Ρωσία να φθάσει μέχρι «τα σύνορα της Πολωνίας»
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει με ρωσική νίκη και κάποιου είδους χαλαρής συμφωνίας, προέλεψε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντμέντεφ Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Βέβαιος για τη νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντμέντεφ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ρωσική εισβολή.

Όπως είπε ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλίσει η Μόσχα εν τέλει μια ειρήνη διαρκείας με την Ουκρανία είναι να προωθήσει τα δικά της σύνορα όσο το δυνατόν πιο μακριά.

Ο Μεντβέντεφ, που τώρα είναι αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, προέβλεψε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας, όπως τη χαρακτήρισε, θα λήξει με ρωσική νίκη και κάποιου είδους χαλαρής συμφωνίας.

«Θα πετύχουμε τη νίκη», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram, διαβεβαιώνοντας ότι ο στόχος είναι να «απωθηθούν τα απειλητικά για τη χώρα σύνορα όσο το δυνατόν πιο μακριά, ακόμα κι αν πρόκειται για τα σύνορα της Πολωνίας».

Αυτό θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα καταλάμβανε το σύνολο του εδάφους της Ουκρανίας, πράγμα που φαίνεται ότι ήταν ο αρχικός στόχος της ρωσικής εισβολής. Αλλά αφού οι δυνάμεις της Μόσχας ναυάγησαν στις πύλες του Κιέβου, ακολούθησαν διαδοχικές ήττες που ανάγκασαν τον ρωσικό στρατό να επικεντρωθεί στην ανατολική και την νότια Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπήρξε κάποτε μία μάλλον «φιλελεύθερη» για τα ρωσικά πλαίσια πολιτική φυσιογνωμία στους κόλπους του ρωσικού καθεστώτος, για να καταλήξει ένας από τους σφοδρότερους απολογητές της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, γνωστός για τις παράφορες βιτριολικές επιθέσεις κατά του Κιέβου και των δυτικών του συμμάχων.

Ο Μεντβέντεφ έχει κατηγορήσει τους «δυτικούς εχθρούς» ότι επιδιώκουν «να αποδυναμώσουν τη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο, για να αιμορραγεί επί μακρόν. Κατά συνέπεια, ο τερματισμός του πολέμου δεν τους ενδιαφέρει».

Στο σημερινό του μήνυμα, ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε και πάλι την κυβέρνηση της Ουκρανίας «νεοναζιστική», που διαπράττει «γενοκτονία» κατά των ρωσόφωνων της Ουκρανίας, μία ρητορική που το Κρεμλίνο επιστρατεύει όποτε το χρειάζεται για να θυμίζει το πρόσχημα που χρησιμοποίησε αρχικά για την εισβολή στην Ουκρανία.

Πρέπει να «κονιορτοποιήσουμε τον νεοναζισμό. Για να μην χάνουμε αργότερα τον χρόνο μας καταδιώκοντας τις συμμορίες αυτές στα ρωσικά δάση», έγραψε στο Telegram.

Αν και δεν είναι δυνατόν να μάθει κανείς αν τα λόγια του απηχούν την άποψη του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μεντβέντεφ έκανε επίσης λόγο για τις «διαπραγματεύσεις» οι οποίες θα διεξαχθούν κατά την γνώμη του μετά την ρωσική «νίκη».

Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι «δύσκολες και τεταμένες», είναι η πρόβλεψη του Μεντβέντεφ και οι αποφάσεις για την ουκρανική πλευρά «θα ληφθούν πέρα από τους ωκεανούς, από εκείνους που στέλνουν όπλα στο Κίεβο και στέλνουν χρήματα για να κρατήσουν εν ζωή την ουκρανική οικονομία ή ό,τι μένει από αυτήν»...

Ο ίδιος ο Πούτιν δεν θα απευθυνθεί στους Ρώσους κατά την πρώτη επέτειο της επίθεσής του στην Ουκρανία, δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ