ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ο Ρώσος πρέσβης διέκοψε την ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στην Ουκρανία

ΟΗΕ: Ο Ρώσος πρέσβης διέκοψε την ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στην Ουκρανία
Η στιγμή που ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια μιλάει διακόπτοντας την ενός λεπτού σιγή

Στη Νέα Υόρκη, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, διέκοψε την ενός λεπτού σιγή για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, είχε ζητήσει να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για να τιμηθούν «τα θύματα της επίθεσης».

 

Καθώς τα μέλη της συνέλευσης σηκώθηκαν όρθια, ο Νεμπένζια άρχισε να χτυπά το μικρόφωνό του και ζήτησε τον λόγο. Είπε σύμφωνα με τον Guardian:

«Σηκωνόμαστε όρθιοι για να τιμήσουμε τη μνήμη όλων των θυμάτων όσων συνέβησαν στην Ουκρανία, αρχής γενομένης από το 2014.

Όλους εκείνους που χάθηκαν. Όλες οι ζωές είναι ανεκτίμητες», είπε, δείχνοντας να αναφέρεται στις ρωσικές ζωές που χάθηκαν στη σύγκρουση.

Με 141 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 32 αποχές το ψήφισμα για ειρήνη

Με 141 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 32 αποχές υπερψηφίστηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και κάλεσμα για ειρήνη, λίγες ώρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα, η Συρία, το Μάλι, η Ερυθραία και η Νικαράγουα ήταν οι επτά χώρες που καταψήφισαν ενώ μεταξύ των 32 που απείχαν ήταν η Κίνα η Ινδία και το Ιράν.

Το ψήφισμα, που αποτέλεσε γερμανική πρωτοβουλία, καλεί τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τη γειτονική της χώρα, προκειμένου να επιτευχθεί μια «δίκαιη και βιώσιμη» ειρήνη στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ