ΚΟΣΜΟΣ

Kίνα: Εξαφανισμένος δισεκατομμυριούχος «συνεργάζεται» σε έρευνα της αστυνομίας

Kίνα: Εξαφανισμένος δισεκατομμυριούχος «συνεργάζεται» σε έρευνα της αστυνομίας
Η εξαφάνισή του ήγειρε ανησυχίες για κύμα συλλήψεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα από τις κινεζικές αρχές AP/Anthony Kwan

Ο γνωστός κινέζος επιχειρηματίας Μπάο Φαν, εξαφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες, αλλά «συνεργάζεται» σε έρευνα που διενεργούν οι αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας του.

Ο Μπάο Φαν, γεννημένος το 1970, είναι ο ιδρυτής της China Renaissance, μεγάλης ιδιωτικής επενδυτικής τράπεζας, ειδικευμένης στις τοποθετήσεις στον τομέα της τεχνολογίας.

Η εξαφάνισή του, που ήγειρε ανησυχίες για κύμα συλλήψεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα από τις κινεζικές αρχές, οδήγησε σε ελεύθερη πτώση τη μετοχή της εταιρείας του στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου είναι εισηγμένη.

Χθες Κυριακή το βράδυ, η China Renaissance ανέφερε πως «ενημερώθηκε ότι ο κ. Μπάο συνεργάζεται ενεργά σε έρευνα που διενεργείται από ορισμένες αρχές» στην ηπειρωτική Κίνα.

«Η εταιρεία θα συνεργαστεί και θα βοηθήσει όπως οφείλει σε κάθε νόμιμο αίτημα των αρμόδιων αρχών», πρόσθεσε η επιχείρηση, η οποία δεν εξήγησε τι ακριβώς αφορά η έρευνα.

Η υπόθεση της εξαφάνισης του κ. Μπάο θύμισε σε πολλούς εκείνη του καναδού επιχειρηματία κινεζικής καταγωγής Σιάο Τζιανχουά, που έγινε καπνός το 2017, ενώ διέμενε σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ.

Ο επιχειρηματίας, μολονότι φερόταν τότε να είχε στενές σχέσεις με κορυφαία στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος, κατά πληροφορίες του Τύπου την εποχή απήχθη από πράκτορες του Πεκίνου.

Όταν συνελήφθη ο κ. Σιάο, συγκαταλεγόταν στους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα, με περιουσία που υπολογιζόταν ότι ανερχόταν σε 6 δισεκ. δολάρια.

Εντέλει, ο πρώην επιχειρηματίας έγινε γνωστό πως καταδικάστηκε πέρυσι να εκτίσει 13 χρόνια κάθειρξη για απάτη.

Η China Renaissance, που ιδρύθηκε το 2005 και απασχολεί 700 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, είναι παρούσα μεταξύ άλλων στη Σιγκαπούρη και στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ