ΚΟΣΜΟΣ

Υψηλά ποσοστά για το κόμμα του Ερντογάν «δείχνει» νέα δημοσκόπηση

Υψηλά ποσοστά για το κόμμα του Ερντογάν «δείχνει» νέα δημοσκόπηση
Tο AKP φαίνεται να ανακτά σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη του εκλογικού σώματος ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση Turkish Presidency via AP

Με τη συμμαχία των 6 κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης να κλονίζεται, μετά την αποχώρηση της Ακσενέρ, η υποστήριξη στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μοιάζει αλώβητη μετά από νέα δημοσκόπηση.

Ειδικότερα, μετά την πρώτη δημοσκόπηση, που έδειχνε τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος να έχουν καταρρεύσει λόγω της διαχείρισης του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, το AKP φαίνεται να ανακτά σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη του εκλογικού σώματος ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Υπενθυμίζεται πως, δημοσκοπήσεις την ίδια εβδομάδα αυτή έδειξαν ότι η τουρκική αντιπολίτευση δεν σημειώνει άνοδο, εν μέρει λόγω της αποτυχίας της μέχρι στιγμής να ορίσει υποψήφιο, ενώ απομένουν μόλις δύο μήνες από τις εκλογές, και εν μέρει λόγω της απουσίας από την πλευρά της ενός σχεδίου για την ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν από τον σεισμό.

«Ο σεισμός δεν αποδυνάμωσε την κυβέρνηση τόσο όσο θα περίμενε η αντιπολίτευση», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll Εζέρ Σεντζάρ.

Τα δημοσκοπικά στοιχεία της εταιρείας του δείχνουν τον συνασπισμό του Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) να έχουν το προβάδισμα στην περίπτωση επικείμενων εκλογών, παρότι έχει σημειώσει πτώση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Με πάνω από 45.000 νεκρούς λόγω του σεισμού στην Τουρκία και περισσότερους από ένα εκατομμύριο αστέγους λόγω του σεισμού που έπληξε το νοτιοανατολικό τμήμα της, τα πολιτικά ερωτήματα είναι ανοιχτά προς πάσα κατεύθυνση για τους Τούρκους πολίτες.

Στον απόηχο της καταστροφής κυριάρχησαν φωνές που ασκούσαν κριτική ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της κυβέρνησης δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση της καταστροφής και καθυστέρησαν υπερβολικά. Άλλοι επέκριναν την χαλαρή επιβολή από την κυβέρνηση των προδιαγραφών ασφαλείας για τα κτίρια, η οποία προκάλεσε, σύμφωνα με τους ίδιους, την κατάρρευση ακόμη και νεόδμητων σπιτιών.

Το στοίχημα της ανοικοδόμησης

Ο Ερντογάν αναγνώρισε δημοσίως τα προβλήματα τις πρώτες ημέρες, αλλά στη συνέχεια υπερασπίστηκε την ανταπόκριση της κυβέρνησής του. Αμέσως, υποσχέθηκε να ξαναχτίσει τα σπίτια, αναλαμβάνοντας μια δέσμευση που είναι πιθανόν να τον βοηθήσει να διατηρήσει την υποστήριξη που είχε μεταξύ του εκλογικού σώματος, δήλωσε ο Αλί Κουλάτ, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MAK.

«Όταν οι άνθρωποι περνούν μια τέτοια καταστροφή, βλέπουμε ψυχολογικές αντιδράσεις για λίγες μέρες και αυτές απευθύνονται στην κυβέρνηση. Μόλις περάσουν 15-20 μέρες, αυτοί μένουν κοντά σε οποιονδήποτε υποσχεθεί να ξαναχτίσει το σπίτι ή το γραφείο τους που κατέρρευσε. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πλεονέκτημα για την κυβέρνηση», σημείωσε ο Κουλάτ.

Σε δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά τον σεισμό, η υποστήριξη για τον συνασπισμό του Ερντογάν με το εθνικιστικό κόμμα MHP ήταν γύρω στο 40-41%, πρόσθεσε ο Κουλάτ, χωρίς να παραθέσει συγκριτικά στοιχεία.

Άλλη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Istanbul Economics Research μεταξύ 16 και 20 Φεβρουαρίου σε δείγμα 2.000 συμμετεχόντων έδειξε ελαφρά αύξηση 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας από τον Ιανουάριο για τον συνασπισμό του Ερντογάν.

Στην σφυγμομέτρηση αυτή το 34% των ερωτηθέντων δήλωσε επίσης ότι οι εργολάβοι οικοδομών είναι αυτοί που ευθύνονται περισσότερο για τη ζημιά από τον σεισμό, ενώ το 28% κατηγόρησε την κυβέρνηση.

Τα αίτια συγκράτησης των ποσοστών

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του AKP κατηγορεί τους εργολάβους για την καταστροφή, κι αυτός είναι ένας λόγος που η απώλεια υποστήριξης στο κυβερνών κόμμα ήταν περιορισμένη, σημείωσε ο Σεντζάρ.

Ο καλπάζων πληθωρισμός και η αυξανόμενη φτώχεια υπονόμευσαν την δημοτικότητα του Ερντογάν πέρυσι, αλλά έκτοτε έχει καταφέρει να ανακτήσει κάποια υποστήριξη ανακοινώνοντας αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόωρης συνταξιοδότησης.

«Μετά το πρώτο σάστισμα, είδαμε την κυβέρνηση να εμφανίζεται με μια πιο ενωτική γλώσσα», δήλωσε ο Νεζίχ Ονούρ Κουρού, ερευνητής της διερευνητικής ομάδας TEAM. «Η κυβέρνηση δημιούργησε με επιτυχία την αντίληψη ότι αυτή είναι που βοηθά να επουλωθούν οι πληγές», σημείωσε.

Αυτό φαίνεται ότι βοήθησε τα ποσοστά του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις. Ο συνασπισμός του με το εθνικιστικό MHP διατήρησε το επίπεδο υποστήριξής του στο 44% μετά τον σεισμό, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της TEAM, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 1.930 ερωτηθέντων στις 19-20 Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ