ΚΟΣΜΟΣ

Η Δανία ερευνά σκάφος που συνδέεται με τις εκρήξεις του Nord Stream

Η Δανία ερευνά σκάφος που συνδέεται με τις εκρήξεις του Nord Stream
Η αστυνομία της Δανίας αναζητούσε γιοτ σε ένα μικροσκοπικό νησί της Βαλτικής Θάλασσας AP Photo

Η αστυνομία της Δανίας αναζητούσε γιοτ σε ένα μικροσκοπικό νησί της Βαλτικής Θάλασσας κοντά στα σημεία των εκρήξεων των αγωγών Nord Stream, δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος στην τοπική διοίκηση.

Οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι έκαναν έφοδοσε ένα πλοίο τον Ιανουάριο, το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν για την ανατίναξητων αγωγών.

«Η αστυνομία έψαχνε για ένα συγκεκριμένο πλοίο που είχε αγκυροβολήσει εδώ τον Σεπτέμβριο», δήλωσε στο Reuters Σόρεν Τιμ Άντερσεν, ανώτατος αξιωματούχος στο νησί Κρίστιανσο.

Οι εκρήξεις της 26ης Σεπτεμβρίου στους αγωγούς Nord Stream, που κατασκευάστηκαν για να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο, έχουν γίνει σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι αρχές της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Δανίας, οι οποίες διερευνούν επί του παρόντος τις εκρήξεις, λένε ότι οι εκρήξεις ήταν σκόπιμες, αλλά δεν έχουν πει ποιος μπορεί να ευθύνεται.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία ανέφεραν ότι μια φιλοουκρανική ομάδα θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη.

Ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ARD και η εφημερίδα Zeit ανέφεραν ότι οι γερμανικές αρχές ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν ένα σκάφος που χρησιμοποιήθηκε για την επιχείρηση δολιοφθοράς.

Η επιχείρηση τοποθέτησης εκρηκτικών στον πυθμένα της θάλασσας πραγματοποιήθηκε από έξι άτομα, τα οποία απέπλευσαν από το Ροστόκ στις 6 Σεπτεμβρίου και αργότερα εντοπίστηκαν στο δανέζικο νησί Κρίστιανσο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Η αστυνομία της Δανίας τον Ιανουάριο αναζήτησε πληροφορίες σχετικά με τα σκάφη που είχαν ελλιμενιστεί στο νησί στις 16-18 Σεπτεμβρίου, παίρνοντας συνεντεύξεις από κατοίκους της περιοχής, συλλέγοντας υλικό από το λιμάνι και πληροφορίες από το μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων του λιμανιού, δήλωσε ο Άντερσεν. Η αστυνομία της Δανίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το Κρίστιανσο είναι μέρος ενός μικρού αρχιπελάγους περίπου 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ της Βαλτικής Θάλασσας. Το αρχιπέλαγος με μόλις 98 κατοίκους είναι πρώην ναυτικό φρούριο, αλλά παραμένει υπό τη διοίκηση του υπουργείου Άμυνας της Δανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ