ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία στέλνει στο Ιράν όπλα που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Η Ρωσία στέλνει στο Ιράν όπλα που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
O όρος αντίστροφη μηχανική σημαίνει η αποσυναρμολόγηση, λεπτομερής εξέταση και ανάλυση μιας συσκευής για την ανακάλυψη ιδεών που εμπλέκονται στην κατασκευή προκειμένου να παραχθεί κάτι παρόμοιο AP Photo/Evgeniy Maloletka

Η Ρωσία αρπάζει όπλα και εξοπλισμό που έστειλαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, τα οποία αφέθηκαν στο πεδίο της μάχης και τα στέλνει στο Ιράν, με την Ουάσινγκτον να εκτιμά ότι η Τεχεράνη θα προσπαθήσει να κάνει αντίστροφη μηχανική στα οπλικά αυτά συστήματα.

Σύμφωνα με τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος που μίλησαν στο CNNi, ο όρος αντίστροφη μηχανική (σ.σ. reverse-engineering) σημαίνει η αποσυναρμολόγηση, η λεπτομερής εξέταση και ανάλυση μιας συσκευής για να ανακαλύψει ιδέες που εμπλέκονται στην κατασκευή αυτής, συνήθως προκειμένου να παραχθεί κάτι παρόμοιο.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν δει πολλές περιπτώσεις όπου ρωσικές δυνάμεις πήραν στα χέρια τους μικρότερα σε μέγεθος, επωμιζόμενα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών Javelin και αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στο πεδίο της μάχης.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, η Ρωσία μετέφερε στη συνέχεια τον εξοπλισμό στο Ιράν για να τον διαλύσει και να τον αναλύσει, πιθανότατα ώστε ο ιρανικός στρατός να προσπαθήσει να φτιάξει τη δική του εκδοχή των όπλων, ανέφεραν οι πηγές. Η Ρωσία πιστεύει ότι η συνέχιση της παροχής δυτικών όπλων στο Ιράν θα δώσει κίνητρο στην Τεχεράνη να διατηρήσει την υποστήριξή της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπλήρωσαν οι πηγές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι η παροχή αυτή όπλων είναι εκτεταμένη, ούτε ότι γίνεται συστηματικά και ο ουκρανικός στρατός από την αρχή της ρωσικής εισβολής τακτικά αναφέρει στο Πεντάγωνο τυχόν απώλειες αμερικανικού εξοπλισμού που έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα είναι δύσκολο να ιχνηλατηθεί.

Δεν είναι σαφές αν το Ιράν έχει κάνει επιτυχώς αντίστροφη μηχανική σε όπλα που άρπαξε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, αλλά η Τεχεράνη έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ ικανή στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων με βάση τον αμερικανικό εξοπλισμό που είχε βρεθεί στην κατοχή της στο παρελθόν.

Ένα βασικό όπλο στα αποθέματα του Ιράν, ο αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος Toophan, κατασκευάστηκε με αντίστροφη μηχανική από τον αμερικανικό πύραυλο BGM-71 TOW τη δεκαετία του 1970. Οι Ιρανοί αναχαίτισαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αμερικανικής κατασκευής το 2011, ένα Lockheed Martin RQ-170 «Sentinel» και με αντίστροφη μηχανική το ανακατασκεύασαν για να δημιουργήσουν ένα νέο drone που πέρασε στον ισραηλινό εναέριο χώρο το 2018 προτού καταρριφθεί.

Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Μαρκ Μίλι, και του υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, βρέθηκαν και οι δύο στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες μέρες για συζητήσεις με ομολόγους τους με ένα από τα κύρια θέματα συζητήσεων να είναι απειλές που θέτει το Ιράν, ανέφερε το Πεντάγωνο.

«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν έχει εμβαθύνει, και αυτό θέτει σοβαρές προκλήσεις για αυτήν την περιοχή και για την ασφάλεια των πολιτών σας», ανέφερε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ χθες Πέμπτη στο Τελ Αβίβ.

«Το Ιράν αποκτά σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, η οποία τελικά θα μεταφερθεί στους επικίνδυνους αντιπροσώπους του στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Όστιν.

«Σε αντάλλαγμα για την ιρανική υποστήριξη στην Ουκρανία, η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν άνευ προηγουμένου αμυντική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας», συμπλήρωσε.

Οι τεράστιες, απροσδόκητες απώλειες εξοπλισμού και οι σκληρές δυτικές κυρώσεις έχουν καταστήσει δύσκολο στη Ρωσία να συνεχίσει να κατασκευάζει όπλα και πυρομαχικά που έχει ανάγκη για να συνεχίσει την εισβολή της στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία έχει ζητήσει και έχει λάβει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν, καθώς και βαρέα όπλα και άρματα μάχης, τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει επιφέροντας καταστροφικά αποτελέσματα εναντίον Ουκρανών αμάχων και υποδομών.

Σε αντάλλαγμα, το Ιράν έχει επιδιώξει να λάβει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, συστημάτων ραντάρ και ελικοπτέρων.

Το Πεντάγωνο στα τέλη του περασμένου έτους επέκτεινε τις προσπάθειές του για την παρακολούθηση των αμερικανικών όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω επιτόπιων επιθεωρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που εδρεύει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Κόλιν Καλ δήλωσε σε βουλευτές νωρίτερα φέτος ότι οι ΗΠΑ έχουν δει περιπτώσεις Ρώσων να παίρνουν ορισμένα αμερικανικά οπλικά συστήματα στο πεδίο της μάχης, αλλά όχι σε μεγάλους αριθμούς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή του τον Οκτώβριο ότι «η κατάληψη ουκρανικών όπλων από φιλορωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου υλικού που χορηγήθηκε, ήταν ο κύριος φορέας εκτροπής μέχρι στιγμής και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μεταφορές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ