ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκόζιν: «Θα κατέβω για πρόεδρος της Ουκρανίας το 2024» λέει το αφεντικό της Wagner

Πριγκόζιν: «Θα κατέβω για πρόεδρος της Ουκρανίας το 2024» λέει το αφεντικό της Wagner
Ντυμένος με μαχητικό εξοπλισμό ο Ρώσος επικεφαλής της Wagkner, Εβγκένι Πριγκόζιν αποκάλυψε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ουκρανίας Screen grab / youtube

Ο Εβγκένι Πριγκόζιν, χρηματοδότης της Ομάδας μισθοφόρων Wagner που πολεμούν για λογαρισμό της Ρωσίας στην Ουκρανία, διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ουκρανίας το 2024.

«Αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία της Ουκρανίας το 2024», είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας τις «πολιτικές φιλοδοξίες» για την επόμενη χρονιά.

Ντυμένος με μαχητικό εξοπλισμό και απευθυνόμενος στην κάμερα από άγνωστη τοποθεσία όπου ακούγονταν πυροβολισμοί, έκανε μια δραματική παύση, πριν ξεκαθαρίσει ότι ήθελε να είναι υποψήφιος για «πρόεδρος της Ουκρανίας».

Το απόσπασμα στο κανάλι Telegram του Πριγκόζιν δημοσιεύτηκε στο Twitter από τον Ουκρανό σύμβουλο εσωτερικών υποθέσεων Άντον Γκερασένκο, ο οποίος έγραψε ότι η δήλωση του αυτή, «έχει σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από τις πολιτικές του φιλοδοξίες στη Ρωσία, όπου ονειρεύεται να έρθει στην εξουσία και πιθανώς να γίνει διάδοχος του Πούτιν».

Ο Πριγκόζιν έχει εμπλακεί σε σφοδρή αντιπαράθεση με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και έχει επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η εισβολή της Μόσχας, ενώ είχε επιτεθεί κατά του Ρώσου υπουργού Άμυνας λέγοντας ότι δεν στέλνει πυρομαχικά στην ομάδα του για να πολεμήσει στην Ουκρανία. Κάποια σενάρια τον θέλουν επίσης, να αμφισβητεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία.

Ο Πριγκόζιν είπε επίσης ότι τα στρατεύματα την ομάδας Wagner απέχουν μόλις ένα χιλιόμετρο περίπου από το κέντρο του Μπαχμούτ, με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να απαντούν ότι συνεχίζουν να απωθούν τους Ρώσους.

Μάλιστα σε βίντεο νωρίτερα αυτό τον μήνα κάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Μπαχμούτ καθώς ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές του είχαν «πρακτικά περικυκλώσει» την ουκρανική πόλη.

«Οι μονάδες της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner έχουν πρακτικά περικυκλώσει το Μπαχμούτ, μόνο ένας δρόμος απομένει» για να φύγουμε από την πόλη», ανέφερε ο Πριγκόζιν στο βίντεο που γυρίστηκε στην ταράτσα ενός κτηρίου. «Δώστε τους την ευκαιρία να φύγουν από την πόλη», είπε δείχνοντας στη συνέχεια δύο άνδρες που ζήτησαν από τον Ζελένσκι να τους αφήσει να φύγουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ