ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στο Μπαχμούτ

Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στο Μπαχμούτ
Εικόνες από τη Maxar Technologies δείχνουν καπνό να καλύπτει μέρη της κατεστραμμένης πόλης, ενώ ολόκληρες γέφυρες καταστράφηκαν στα ποτάμια της περιοχής (Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP)

Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στην ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, καθώς εντείνονται οι μάχες στη βασική βιομηχανική περιοχή.

Το Κρεμλίνο έχει εξαπολύσει μια σφοδρή επίθεση στην πόλη που βρίσκεται στα ανατολικά, καθώς ο πόλεμος διανύει πλέον τον δεύτερο χρόνο από την έναρξή του.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει πρόοδο στην πρώτη γραμμή του Μπαχμούτ, βασικό στόχο της πολύμηνης «εκστρατείας» της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία που είχε ως αποτέλεσμα τρομακτικές απώλειες, αλλά η επίθεσή τους θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί χωρίς περαιτέρω σκληρές απώλειες, ανέφεραν Βρετανοί στρατιωτικοί σε αξιολόγησή τους το Σάββατο.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε στις τελευταίες του ενημερώσεις στο Twitter ότι μονάδες της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner που ελέγχεται από το Κρεμλίνο κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του ανατολικού Μπαχμούτ, με έναν ποταμό που διαρρέει το κέντρο της πόλης να συνιστά τώρα την πρώτη γραμμή.

Εικόνες από τη Maxar Technologies δείχνουν καπνό να καλύπτει μέρη της κατεστραμμένης πόλης, ενώ ολόκληρες γέφυρες καταστράφηκαν στα ποτάμια της περιοχής.

Η ενημέρωση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις μάχες πρόσθεσε ότι θα είναι «μεγάλη πρόκληση» για τις δυνάμεις της Wagner να προχωρήσουν, καθώς η Ουκρανία έχει καταστρέψει βασικές γέφυρες πάνω από τον ποταμό, ενώ Ουκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές στοχεύουν από οχυρά κτήρια πιο δυτικά, έχοντας μετατρέψει τη λεπτή λωρίδα ανοιχτού εδάφους στο κέντρο σε «μια δολοφονική ζώνη».

Ταυτόχρονα, τα ουκρανικά στρατεύματα και οι γραμμές ανεφοδιασμού στην πόλη των ορυχείων παραμένουν ευάλωτα στις «συνεχιζόμενες ρωσικές προσπάθειες να ξεπεράσουν τους υπερασπιστές από το βορρά και το νότο», καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να τους περικυκλώσουν, ανέφερε το υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, Ρώσοι στρατιωτικοί bloggers και άλλοι λογαριασμοί Telegram υπέρ του Κρεμλίνου υποστήριξαν την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν σε εργοστάσιο επεξεργασίας μετάλλων στο βορειοδυτικό Μπαχμούτ. Μια δεξαμενή σκέψης (think tank) με έδρα την Ουάσιγκτον αργά την Παρασκευή αναφέρθηκε επίσης σε γεωγραφικά πλάνα που δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις σε απόσταση 800 μέτρων από το εργοστάσιο AZOM, ένα βαριά δομημένο και οχυρωμένο συγκρότημα.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου εκτίμησε ότι η προφανής εστίαση της Μόσχας στην κατάληψη του εργοστασίου, αντί να επιλέξει μια «ευρύτερη περικύκλωση του δυτικού Μπαχμούτ» επιχειρώντας να καταλάβει κοντινά χωριά, είναι πιθανό να φέρει ένα περαιτέρω κύμα ρωσικών απωλειών.

Οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας το Σάββατο εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να κρατήσουν την πόλη, αναφέροντας στο Facebook ότι ο ανώτατος αξιωματικός τους συνεχίζει να επιβλέπει «τους πιο σημαντικούς τομείς του μετώπου» και «λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα» για να αρνηθεί στη Μόσχα μια πολυαναμενόμενη νίκη στο πεδίο της μάχης.

Ο στρατηγός Ολεξάντρ Συρισκίι πραγματοποίησε αρκετές επισκέψεις στο Μπαχμούτ και σε άλλα hotspot του ανατολικού μετώπου τον περασμένο μήνα.

Σε όλη την Ουκρανία, οι εργασίες επισκευής συνεχίστηκαν το Σάββατο μετά από μια μαζική επίθεση με ρωσικό πύραυλο και μη επανδρωμένο αεροσκάφος δύο ημέρες νωρίτερα που σκότωσε έξι ανθρώπους και άφησε εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς θέρμανση ή ηλεκτρισμό.

Ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα προβλήματα τροφοδοσίας παρέμειναν σε τέσσερις περιοχές μετά το μπαράζ, όπου 80 ρωσικοί πύραυλοι και μικρότερος αριθμός εκρηκτικών drones έπληξαν κτήρια κατοικιών και ζωτικής σημασίας υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε ανάρτηση στο Facebook, η Ukrenergo ανέφερε ότι τα προγραμματισμένα μπλακ άουτ εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα στις περιοχές Χάρκοβο και Ζίτομιρ στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά της Ουκρανίας, αντίστοιχα, καθώς και σε τμήματα των επαρχιών Ντνίπροπετρόβσκ και Μικολάιβ στα νοτιοανατολικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ