ΚΟΣΜΟΣ

Με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου θα συναντηθεί ο Ιμπραχίμ Καλίν

Με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου θα συναντηθεί ο Ιμπραχίμ Καλίν
Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΠΑ-Τουρκίας παρευρέθηκε ο εκπρόσωπος και διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, στην Ουάσιγκτον (AP Photo/Emrah Gurel)

Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΠΑ-Τουρκίας παρευρέθηκε ο εκπρόσωπος και διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εντός της ημέρας ο Ιμπραχίμ Καλίν αναμένεται να συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Υπάρχει επίσης προγραμματισμένη συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

Όσον αφορά την επίσκεψη Καλίν, ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας το καλοκαίρι.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή όχι μόνο με τις φινλανδικές και σουηδικές αρχές, αλλά και με τούρκους αξιωματούχους.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ, ο Καλίν αναφέρθηκε σε μία ευρύτερη γεωπολιτική «στρατηγική συνομιλία», που πρέπει να έχει η Τουρκία με την ΗΠΑ τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται σε «αμοιβαία συμφέροντα». «Όποιες διαφορές κι αν έχουμε, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε» είπε ισχυριζόμενος ότι η χώρα του έγινε αποδέκτης μίας «άδικης» και «προκατειλημμένης» κριτικής.

Τέλος, σχετικά με την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ο Καλίν πρόσθεσε ότι η σύνδεση της υπόθεσης αυτής με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι «εντελώς παράλογη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική».

«Στέλνει πολύ λάθος μήνυμα και δεν βοηθά τη διαδικασία» προσέθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ