ΚΟΣΜΟΣ

Ομόφωνα από τo λιθουανικό κοινοβούλιο η Wagner χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση

Ομόφωνα από τo λιθουανικό κοινοβούλιο η Wagner χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση
Στην απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας, αναφέρεται ότι οι μισθοφόροι της Wagner συνιστούν απειλή για την κρατική και κοινωνική ασφάλεια AP/French Army

Με ομόφωνη απόφασή του το κοινοβούλιο της Λιθουανίας, θεωρεί την ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner ως «τρομοκρατική οργάνωση», κατηγορώντας την για «συστηματικά, σοβαρά εγκλήματα κατά την εισβολή» στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε το λιθουανικό τηλεοπτικό δίκτυο LRT, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Novaya Gazeta Europe , στην απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας, αναφέρεται ότι οι μισθοφόροι της Wagner συνιστούν απειλή για την κρατική και κοινωνική ασφάλεια.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πραγματοποιούν «συστηματικά σοβαρά επιθετικά εγκλήματα, δολοφονίες και βασανιστήρια αμάχων κατοίκων της Ουκρανίας, βομβαρδισμούς σπιτιών και άλλων μη στρατιωτικών στόχων, που ισοδυναμεί με τρομοκρατία», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

«Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner…αποτελεί σκιώδες εργαλείο της κυβέρνησης της Ρωσίας» αναφέρεται στην απόφαση, η οποία καλεί τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουκρανίας.

Σε «στρατό με ιδεολογία» θέλει ο Πριγκόζιν να μετατρέψει τους μισθοφόρους της Wagner

Επιδίωξη του Εβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτή και επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, είναι να μετατρέψει την τους μισθοφόρους της ομάδας του σε έναν «στρατό με ιδεολογία» που θα πολεμά για δικαιοσύνη στη Ρωσία, όπως δήλωσε ο ίδιος.

«Μετά την κατάληψη της Αρτεμόβσκ (Μπαχμούτ), θα ξεκινήσει μια επανεκκίνηση», δήλωσε ο Πριγκόζιν σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram.

«Συγκεκριμένα, θα αρχίσουμε να στρατολογούμε νέα άτομα από τις περιφέρειες».

«Η ιδιωτική στρατιωτική οργάνωση Wagner πρέπει να μετατραπεί από έναν ιδιωτικό, τον καλύτερο, στρατό στον κόσμο που είναι ικανός να υπερασπιστεί το κράτος, σε έναν στρατό με ιδεολογία. Και αυτή η ιδεολογία είναι ο αγώνας για δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Ο ίδιος χθες διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ουκρανίας το 2024.

«Αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία της Ουκρανίας το 2024», είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας τις «πολιτικές φιλοδοξίες» για την επόμενη χρονιά.

Ντυμένος με μαχητικό εξοπλισμό και απευθυνόμενος στην κάμερα από άγνωστη τοποθεσία όπου ακούγονταν πυροβολισμοί, έκανε μια δραματική παύση, πριν ξεκαθαρίσει ότι ήθελε να είναι υποψήφιος για «πρόεδρος της Ουκρανίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ