ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες Ισραηλινοί ζητούν με επιστολή από Γερμανία και Βρετανία να μην δεχτούν τον Νετανιάχου

Χιλιάδες Ισραηλινοί ζητούν με επιστολή από Γερμανία και Βρετανία να μην δεχτούν τον Νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου AP/Ohad Zwigenberg

Περίπου 1.000 Ισραηλινοί καλλιτέχνες, συγγραφείς και ακαδημαϊκοί με κοινή τους επιστολή στους πρεσβευτές της Γερμανίας και της Βρετανίας ζητούν να ακυρωθούν οι επερχόμενες επισκέψεις του Νετανιάχου στις χώρες τους λόγω της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνησή του στο δικαστικό σύστημα.

«Το Κράτος του Ισραήλ αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή μια τρομερή κρίση, την πιο ακραία στην ιστορία του, μια επιταχυνόμενη επικίνδυνη διαδικασία με επικεφαλής την εκλεγμένη κυβέρνησή του για να το μετατρέψει από μια ακμάζουσα δημοκρατία σε μια θεοκρατική δικτατορία», αναφέρει η επιστολή.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρθηκε στην επιστολή. Μεταξύ των υπογραφόντων είναι ο συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν και ο γλύπτης Σιγκαλίτ Λαντάου.

Ο Νετανιάχου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τριήμερη επίσκεψη στη Γερμανία σήμερα και δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σχεδιάζει να επισκεφθεί το Λονδίνο το δεύτερο μισό του Μαρτίου.

Η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Ζητάμε από τη Γερμανία και τη Βρετανία να ανακοινώσουν γρήγορα στον κατηγορούμενο Νετανιάχου ότι οι προγραμματισμένες κρατικές επισκέψεις του στις χώρες σας ακυρώνονται. Αν αυτές οι επισκέψεις πραγματοποιηθούν όπως είχε προγραμματιστεί, μια μαύρη σκιά θα κρέμεται από πάνω τους», ανέφεραν οι συντάκτες της επιστολής.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης, σημείωσαν οι συντάκτες της επιστολής, και οι επικριτές πιστεύουν ότι οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις είναι μια απόπειρά του να αποφύγει τη δικαιοσύνη.

«Οι δίκες διεξάγονται και βρίσκονται σε εξέλιξη. Για να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη, ο Νετανιάχου συνωμότησε εναντίον του Κράτους του Ισραήλ με αντισιωνιστικές, φονταμενταλιστικές και μεσσιανικές οντότητες και με καταδικασμένους Εβραίους τρομοκράτες, οι οποίοι από κοινού προωθούν ρατσιστικές, ομοφοβικές και αντιδημοκρατικές ατζέντες που στοχεύουν όλους τους Ισραηλινούς, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό».

Σημείωσαν ότι ο Νετανιάχου επέστρεψε στο Ισραήλ χθες Δευτέρα από κρατική επίσκεψη στην Ιταλία, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, επίσκεψη που υποτίθεται ότι ήταν σύντομης διάρκειας αλλά δεν ήταν και ο Ισραηλινός φορολογούμενος πλήρωσε για αυτήν.

Οι προσωπικότητες του πολιτισμού και του ακαδημαϊκού κόσμου που υπογράφουν την επιστολή τόνισαν ότι ο Νετανιάχου θέλει να μετατρέψει την ισραηλινή αστυνομία σε «πολιτική αστυνομία, ένα εργαλείο που χρειάζεται κάθε δικτατορία για να επιβάλει την κρατική εξουσία στους πολίτες».

Παράλληλα τόνισαν ότι οι μεταρρυθμίσεις «θα βλάψουν σοβαρά τα πολιτικά δικαιώματα στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη λογοτεχνική και καλλιτεχνική ελευθερία του λόγου, και θα οδηγήσουν στην κατάργηση της ελευθερίας των συγγραφέων και των καλλιτεχνών στο Ισραήλ».

Οι συντάκτες της επιστολής σημείωσαν ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Βρετανία έχουν υποστηρίξει το Ισραήλ ως μια δημοκρατική πατρίδα για Εβραίους - και ως εκ τούτου το Ισραήλ χρειάζεται την υποστήριξή τους «περισσότερο από ποτέ».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της δεξιάς και της άκρας δεξιάς του Μπενιαμίν Νετανιάχου που κυβερνά το Ισραήλ από τον Δεκέμβριο έχει εισαγάγει μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες στην επιλογή των δικαστών και περιορίζει τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Επικριτές θεωρούν ότι αυτό αποτελεί απειλή για τη διάκριση των εξουσιών και γενικότερα για τον δημοκρατικό χαρακτήρα της χώρας.

Τις τελευταίες δέκα εβδομάδες η χώρα βιώνει ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να κατεβαίνουν στους δρόμους σε πολλές πόλεις ενάντια στη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθείται από τη δεξιά/ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου.

Κατά την αναχώρηση του Νετανιάχου για τη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να μεταβεί με ελικόπτερο στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ Μπεν Γκουριόν, καθώς διαδηλωτές είχαν αποκλείσει την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ