ΚΟΣΜΟΣ

To Mein Kampf του Χίτλερ μπήκε προσφορα στην ιταλική εφημερίδα Ιl Giornale

To Mein Kampf του Χίτλερ μπήκε προσφορα στην ιταλική εφημερίδα Ιl Giornale

Η συντηρητικών αποχρώσεων εφημερίδα Il Giornale έδωσε σήμερα σε προσφορά το μανιφέστο του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου» (Mein Kampf), προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία, οκτώ ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η εφημερίδα εκδίδεται στο Μιλάνο από το 1974. Το 1979, πέρασε στην οικογένεια Μπερλουσκόνι και από το 1992 ανήκει στον Πάολο Μπερλουσκόνι (Paolo Berlusconi), αδερφό του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού που αυτές τις ημέρες νοσηλεύεται με καρδιακό πρόβλημα.

«Γνωρίστε το για να το απορρίψετε», δήλωσε η διεύθυνση της εφημερίδας για το βιβλίο, που αποτελεί ανατύπωση έκδοσης του 1937, με σχολιασμό από τον Φραντσέσκο Περφέτι (Francesco Perfetti), γνωστό Ιταλό ιστορικό, του οποίου το έργο εστιάζεται στον φασισμό και τα πολιτικά φαινόμενα που αναπτύχθηκαν γύρω από αυτόν.

Το ζήτημα δεν άργησε να αποκτήσει πολιτικές διαστάσεις, με δεδομένο ότι η Ιταλία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, καθώς απομένουν λίγες ημέρες για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ έως τον Οκτώβριο αναμένεται να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi).

Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατήγγειλε με σκληρή γλώσσα την έκδοση. «Θεωρώ ποταπό μια ιταλική εφημερίδα να μοιράζει το Mein Kampf του Χίλτερ. Αγκαλιάζω την εβραϊκή κοινότητα με στοργή», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter με hashtag #maipiù («ποτέ ξανά»).

«Είναι μια χυδαία πράξη, έτη φωτός μακριά από οιαδήποτε εις βάθος εκμάθηση ή μελέτη περί του Ολοκαυτώματος», δήλωσε ο Ρέντσο Γκατένια (Renzo Gattegna), πρόεδρος της Ένωσης των Ιταλικών Εβραϊκών Κοινοτήτων, κάνοντας επιπλέον λόγο για «απρέπεια».

Η Il Giornale ανταπάντησε, λέγοντας ότι η προσφορά είχε εκπαιδευτικό σκοπό. «Η ανάγνωση του βιβλίου αυτού αποτελεί αληθινό αντίδοτο στην τοξικότητα του εθνικοσοσιαλισμού», υποστήριξε η διεύθυνση, προσθέτοντας ότι η προσφορά συνοδεύεται από μια σειρά οκτώ τόμων για το Τρίτο Ράιχ, οι οποίοι θα πωλούνται μαζί με τα φύλλα της εφημερίδας.

Έτος αγώνα

Mein Kampf Daniel Berehulak GettyImages 53010767

Υπογεγραμμένος τόμος του μανιφέστου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου» επιδεικνύεται στο κοινό του Λονδίνου στις 2 Ιουνίου 2005, εν όψει σχετικής δημοπρασίας από τους Dreweatts & Bloomsbury στις 16 Ιουνίου 2005, με τις τιμές των προς πώληση αντικειμένων να αναμένονται στις 25.000-35.000 λίρες - Πηγή: Daniel Berehulak/Getty Images

Το Mein Kampf αποτέλεσε το βασικό ιδεολογικό μανιφέστο του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος (NSDAP) την εποχή του Μεσοπολέμου. Το πρώτο μέρος του βιβλίου είναι αυτοβιογραφικό γράφτηκε το 1924 από τον Χίλτερ, όταν αυτός ήταν έγκλειστος στις φυλακές του Λαντσμπεργκ αμ Λεχ (Landsberg am Lech) της Βαυαρίας με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Νοεμβρίου του 1923.

Ο ναζιστής ηγέτης εξέτισε μόνο εννιά μήνες από τα πέντε χρόνια της ποινής του. Με την έκδοση του βιβλίου στις αρχές του 1925, ο Χίτλερ προχώρησε τη συγγραφή του δεύτερου μέρους, όπου επικρατούν οι πολιτικοϊδεολογικές διακηρύξεις και η οποία βγαίνει έναν χρόνο μετά. Μέχρι το 1930, τα δύο μέρη (αυτοβιογραφικό και πολιτικό) εκδίδονταν ξεχωριστά.

Ο σκοπός του βιβλίου είναι η περιγραφή του εθνικοσοσιαλισμού με βασικούς ιδεολογικούς άξονες τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και τον παγγερμανισμό. Περισσότερα από έξι εκατομμύρια Εβραίοι, Αθίγγανοι και άλλοι Γερμανοί και Ευρωπαίοι πολίτες δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα της ναζιστικής Γερμανίας.

Το Mein Kampf είχε περιέλθει στη δικαιοδοσία του κρατιδίου της Βαυαρίας, η κυβέρνηση της οποίας επί εβδομήντα συναπτά έτη αρνούνταν να το επανεκδώσει, ως ένδειξη σεβασμού για τα θύματα των Ναζί, αλλά και για να αποτρέψει την ανακίνηση του μίσους.

Το έργο επανεκδόθηκε την 1η Ιανουαρίου φέτος, μετά από την παρέλευση του χρονικού ορίου προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων –τα οποία ανήκαν στη Βαυαρία. Η νέα γερμανική έκδοση συνοδεύεται, επίσης, από σημειώματα ιστορικών για τον ναζισμό. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αγών του έγινε ανάρπαστος.

Η Il GIornale είναι γνωστή για τις δεξιές της θέσεις, ίδιως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, αλλά δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για αντισημιτισμό, σε μία χώρα που –λόγω του φασιστικού παρελθόντος της– τα σχετικά θέματα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Federazione Italiana Edotori Giornali, η κυκλοφορία της ανέρχεται στα 150.000 φύλλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ