ΚΟΣΜΟΣ

Μία στις δύο γυναίκες επιστήμονες έχει πέσει θύμα παρενόχλησης

Μία στις δύο γυναίκες επιστήμονες έχει πέσει θύμα παρενόχλησης
Μία στις δύο γυναίκες έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης PIXABAY

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία μίας ακόμη μελέτης που διερευνά το φαινόμενο της έμφυλης βίας στους εργασιακούς χώρους, η οποία δείχνει πως μία στις δύο γυναίκες στο χώρο των επιστημών έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης κατά την διάρκεια της καριέρας της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Fondation L'Oréal και δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (16/3), στην οποία συμμετείχαν 5.000 ερευνητές και ερευνήτριες από 117 χώρες, το 49% των γυναικών επιστημόνων δηλώνουν ότι «αντιμετώπισαν προσωπικά τουλάχιστον μία κατάσταση σεξουαλικής παρενόχλησης κατά την διάρκεια της καριέρας τους».

Περίπου το ήμισυ, δε, των περιστατικών αυτών, έχει σημειωθεί μετά την εμφάνιση του κινήματος #MeToo στην Αμερική το 2017. Μάλιστα, για το 65% αυτών, οι καταστάσεις αυτές είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις καριέρες τους και στις πέντε ηπείρους.

Ωστόσο, μόνο ένα στα πέντε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης κατήγγειλε το γεγονός στον φορέα στον οποίο εργαζόταν, σύμφωνα με την έρευνα που αφορά ερευνητές και ερευνήτριες στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών σε 50 δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα.

Πολλές από τις καταστάσεις αυτές περιγράφονται με λεπτομέρειες: το 25% δηλώνει ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος της εργασίας τους απευθύνονταν σε αυτές κατά ανάρμοστο τρόπο κατ' εξακολούθηση, με την χρήση παρωνυμίων όπως «κούκλα», «μωρό», ή βρισιών. Το 24% καταγγέλλει «προσωπικές και επαναλαμβανόμενες» ερωτήσεις για την ιδιωτική ή την σεξουαλική τους ζωή οι οποίες τους προκαλούσαν αμηχανία.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της σεξουαλικής παρενόχλησης στην καριέρα των γυναικών

Η πλειονότητα αυτών των καταστάσεων έχουν σημειωθεί στην αρχή της καριέρας τους. Συνέπεια αυτού ήταν η αρνητική επίπτωση στην επιστημονική τους διαδρομή. Το 52% των θυμάτων δηλώνουν ότι «απέφευγαν ορισμένα μέλη του προσωπικού» και το 25% δηλώνουν ότι αισθάνθηκαν ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο στον χώρο εργασίας τους.

Το 64% των επιστημόνων ανδρών και γυναικών που ερωτήθηκαν διαμαρτυρήθηκαν για ανεπαρκείς ενέργειες για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

«Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η επιστήμη δεν έχει κάνει επαρκώς την επανάστασή της από την εμφάνιση του κινήματος #MeToo», σχολίασε η γενική διευθύντρια της Fondation L'Oréal Αλεξάντρα Παλτ.

Μόνο το 33% των ερευνητών στον τομέα των θετικών επιστημών είναι γυναίκες στον κόσμο και λιγότερο του 4% βραβεύονται με Νόμπελ, υπενθυμίζει η Fondation L'Oréal.

«Αν θέλουμε την πλήρη ανάδειξη του δυναμικού των γυναικών στην έρευνα, πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς», δήλωσε η Αλεξάντρα Παλτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ