ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θα γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή μου στην εξουσία, λέει ο Μαδούρο

Δεν θα γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή μου στην εξουσία, λέει ο Μαδούρο
REUTERS

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την απομάκρυνσή του από την εξουσία μέσα στο 2016, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

«Δεν θα γίνει εκβιασμός. Εάν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για να διοργανωθεί δημοψήφισμα, θα διεξαχθεί την επόμενη χρονιά. Αυτό είναι όλο», είπε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια ομιλίας του και πρόσθεσε: «Εάν δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις, δεν θα γίνει δημοψήφισμα κι αυτό είναι όλο».

Ο Μαδούρο δίνει τόση μεγάλη έμφαση στο θέμα του χρόνου του δημοψηφίσματος, καθώς, με βάση το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, εάν έχανε εντός του 2016 θα έπρεπε να προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές, ενώ αν το δημοψήφισμα γίνει το 2017, θα αντικατασταθεί απλά από τον αντιπρόεδρό του, σε περίπτωση ήττας.

Ωστόσο η αντιπολίτευση ζητά να διεξαχθεί άμεσα και προειδοποιεί για τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης στην Βενεζουέλα, λόγω της έλλειψης τροφίμων και των βασικών αγαθών. Μάλιστα, καταγγέλλει ότι η εκλογική επιτροπή προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Υπέρ της αποχώρησης Μαδούρο οι 7 στους 10

Η κεντροδεξιά επιρρίπτει ευθύνη προσωπικά στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για την οικονομική ύφεση και την τεράστια αύξηση του πληθωρισμού.

Παράλληλα, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), η εκλογική επιτροπή, ανακοίνωσε ότι επικύρωσε 1,3 εκατομμύριο υπογραφές από τα σχεδόν 2 εκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν από τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό Στρογγυλή Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD) και θα αρχίσει η διαδικασία επαλήθευσης των υπογραφών των πολιτών που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Για το ξεκίνημα της διαδικασίας απαιτείτο η συγκέντρωση τουλάχιστον 200.000 υπογραφών.

Επτά στους δέκα πολίτες της Βενεζουέλας δηλώνουν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι τάσσονται υπέρ της αποχώρησης του Μαδούρο από την προεδρία. Συγκριτικά λίγοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών, κάτι που η αντιπολίτευση αποδίδει στον φόβο τους για τους μηχανισμούς καταστολής και την καθημερινή αγωνιώδη προσπάθειά τους για την εξασφάλιση τροφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ