ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Πριγκόζιν προς Σοϊγκού για επικείμενη ουκρανική επίθεση

Προειδοποίηση Πριγκόζιν προς Σοϊγκού για επικείμενη ουκρανική επίθεση
Ο αρχηγός της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Εβγκένι Πριγκόζιν AP

Ο αρχηγός της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Εβγκένι Πριγκόζιν, προειδοποίησε τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, μέσω επιστολής του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ότι ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει μια επίθεση που έχει ως στόχο να αποκόψει τις δυνάμεις της Βάγκνερ από το κύριο σώμα των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Στην επιστολή που έδωσε στην δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου που διαθέτει, ο Πριγκόζιν λέει ότι η επίθεση έχει σχεδιασθεί για τα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.

Ζήτησε από το Σοϊγκού να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτραπεί αυτό το σχέδιο, το οποίο όπως είπε μπορεί να οδηγήσει σε «αρνητικές επιπτώσεις» στις προσπάθειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Πακέτο 2 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Ουκρανία

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενέκρινε την δαπάνη 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά και αποστολή πυρομαχικών για το πυροβολικό της Ουκρανίας , όπως ανακοίνωσαν στο AFP ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν σχέδιο δράσης τριών φάσεων για την χορήγηση στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου οβίδων 155 mm και για την αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων των ευρωπαϊκών χωρών, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης, σύμφωνα με εκπροσώπους πέντε αντιπροσωπειών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του της ΕΕ, χαιρέτισε την συμφωνία.

«Περισσότερα πυρομαχικά για την Ουκρανία όσο γίνεται ταχύτερα. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα», δήλωσε στο μήνυμα του στο Twitter. «Η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τις ικανότητες της Ουκρανία στο πεδίο της μάχης», είπε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ