Στο στόχαστρο της Δύσης το TikTok - Στο Κογκρέσο ο CEO της εταιρίας
Στο στόχαστρο της Δύσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού βρίσκεται η δημοφιλής πλατφόρμα TikTok τους τελευταίους μήνες. Ο Λευκός Οίκος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις του Καναδά και της Βρετανίας, απαγόρευσαν στους υπαλλήλους τους να την χρησιμοποιούν.
Στο Λονδίνο ανακοινώθηκε πως η βρετανική Βουλή θα μπλοκάρει την εφαρμογή TikTok σε όλες τις κοινοβουλευτικές συσκευές και στο ευρύτερο δίκτυό της, επικαλούμενη την ανάγκη να προστατευθεί η κυβερνοασφάλεια.
Την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανία απαγόρευσε την κινεζική εφαρμογή σε όλα τα κυβερνητικά κινητά τηλέφωνα.
«Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορευτεί το TikTok από τις κυβερνητικές συσκευές, οι Επιτροπές τόσο της Βουλής των Κοινοτήτων όσο και της Βουλής των Λόρδων αποφάσισαν να το αποκλείσουν από όλες τις κοινοβουλευτικές συσκευές και το ευρύτερο δίκτυο του κοινοβουλίου. Η κυβερνοασφάλεια είναι κορυφαία προτεραιότητα του κοινοβουλίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Δεν σας πιστεύουμε»
Στο μεταξύ, στην Ουάσινγκτον, ξεκίνησε η ακρόαση του Σου Τσέου, του διευθύνοντος συμβούλου του TikTok, στο Κογκρέσο. Οι Αμερικανοί βουλευτές κατηγορούν το TikTok, που είναι θυγατρική της κινεζικής εταιρείας ByteDance, ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την υγεία των χρηστών. Η εφαρμογή, που πιστεύεται ότι παρέχει στις κινεζικές αρχές πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της, κινδυνεύει να απαγορευτεί εντελώς στις ΗΠΑ.
«Η ByteDance υπάγεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και η ByteDance και το TikTok είναι το ίδιο πράγμα», δήλωσε με την έναρξη της συνεδρίασης η ΚάθιΜακΜόρις, η πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου.
«Φαντάζομαι ότι σήμερα θα πείτε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε αυτό το αποτέλεσμα» (σ.σ. την απαγόρευση), συνέχισε, απευθυνόμενη στον Τσέου. «Δεν σας πιστεύουμε», τόνισε. «Δεν πιστεύουμε ότι το TikTok θα υιοθετήσει ποτέ τις αμερικανικές αρχές, τις αρχές της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καινοτομίας», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι το ΚΚΚ «είναι σε θέση να χρησιμοποιεί (την εφαρμογή) ως εργαλείο για τη χειραγώγηση της Αμερικής συνολικά».
CEO TikTok: Είναι ιδιωτική εταιρία, δεν ελέγχεται από το Πεκίνο
«Η κινεζική κυβέρνηση δεν κατέχει και δεν ελέγχει την ByteDance. Πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία», απάντησε ο Σου Τσέου, στην πρώτη δήλωσή του. «Δεν προωθούμε και δεν αφαιρούμε περιεχόμενο κατ’ απαίτηση της κινεζικής κυβέρνησης», συνέχισε, ενώ δεσμεύτηκε «απέναντι στην Επιτροπή και όλους τους χρήστες» ότι δεν θα επιτραπεί σε καμία κυβέρνηση να χειραγωγήσει το TikTok.
Ισχυρές οι πιέσεις στο TikTok
Την Τρίτη, το BBC συνέστησε στο προσωπικό του να διαγράψει την εφαρμογή από τα επαγγελματικά κινητά τηλέφωνα. Στις ΗΠΑ πολλά νομοσχέδια είναι στη διαδικασία της σύνταξης προκειμένου να απαγορευτεί το TikTok, το οποίο χρησιμοποιείται από 150 εκατομμύρια Αμερικανούς (και 1 δισεκατομμύριο συνολικά στον κόσμο) κάθε μήνα.
Ο Λευκός Οίκος αφήνει να εννοηθεί ότι εάν το TikTok παραμείνει στον έλεγχο της ByteDance θα απαγορευτεί.
Το TikTok ελπίζει ακόμη ότι θα καθησυχάσει τις αρχές. Η εταιρεία δαπάνησε ήδη περίπου 1,5 δισεκ. δολάρια για να θέσει σε εφαρμογή το «Σχέδιο Τέξας» με βάση το οποίο τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών θα φυλάσσονται στις ΗΠΑ, σε διακομιστές της τεξανικής εταιρείας Oracle.
«Νωρίτερα αυτόν τον μήνα αρχίσαμε να διαγράφουμε όλα τα αμερικανικά δεδομένα που φυλάσσονται σε διακομιστές οι οποίοι δεν ανήκουν στην Oracle», υπενθύμισε ο Σου Τσέου.
Ο επικεφαλής του TikTok, που κατάγεται από τη Σιγκαπούρη και έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ, αναμένεται ότι θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και για τις ευθύνες της εφαρμογής για την ψυχική και σωματική υγεία παιδιών και εφήβων.
Το TikTok και πολλές οργανώσεις θεωρούν ότι η πλήρης απαγόρευση της πλατφόρμας, όπως έγινε στην Ινδία το 2020, συνιστά λογοκρισία.
«Γιατί τόση υστερία γύρω από το TikTok»; Διερωτήθηκε την Τετάρτη ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζαμάλ Μπόουμαν. Η εφαρμογή ενέχει τον ίδιο κίνδυνο όσον αφορά την εμπιστευτικότητα των δεδομένων, τον εθισμό των χρηστών ή την παραπληροφόρηση με άλλες εφαρμογές ή πλατφόρμες, όπως το Facebook, το Instagram, το YouTube και το Twitter, σχολίασε, ζητώντας να γίνει μια «έντιμη συζήτηση για όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».