ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Ορλάντο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων

Μακελειό Ορλάντο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων
REUTERS/ BECK DIEFENBACH

Ένα 24ωρο μετά τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στο νυχτερινό κλαμπ στο Ορλάντο της Φλόριντα, ολόκληρη η χώρα θρηνεί για τα δεκάδες θύματα που έχασαν τη ζωή τους.

Οι οικογένειες και οι φίλοι των θυμάτων που είχαν παγιδευτεί στο νυχτερινό κλαμπ, περίμεναν εναγωνίως τη Δευτέρα να μάθουν αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα βρίσκονταν ανάμεσα στους 50 νεκρούς.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα ορισμένων από αυτούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν νεαρής ηλικίας, γύρω στα 20. Περίπου 350 άνθρωποι βρίσκονταν στο κέντρο Pulse το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο δράστης άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως προς πάσα κατεύθυνση.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται από θαμώνες, πολλοί εκ των οποίων φοιτητές, μέχρι και εργαζόμενους του κλαμπ, όπως σερβιτόροι, ένας πορτιέρης και χορευτές.

Οι συγγενείς έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κέντρο στο Ορλάντο, όπου οι αρχές συλλέγουν πληροφορίες για εκείνους που αγνοούνται ακόμη. Όλοι περιμένουν να ακούσουν κάποιο καλό νέο για τους ανθρώπους τους, ωστόσο, δεν είναι όλοι τυχεροί.

“Τηλεφωνώ όλη μέρα στον αδερφό μου και δεν απαντάει”, ανέφερε μία κοπέλα, ο αδερφός της οποίας βρισκόταν στο κλαμπ και δεν έχει δώσει ακόμα σημεία.

Οι μαρτυρίες των επιζώντων, οι οποίοι περιγράφουν σκηνές χάους και απόλυτου τρόμου είναι συγκλονιστικές. Καθώς ο δράστης άρχισε να πυροβολεί, οι θαμώνες θεώρησαν αρχικά ότι ήταν κομμάτι της μουσικής, μεταδίδει το CNN.

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο που έστειλε σε φίλο της μια εκ των θαμώνων του κλαμπ και στο οποίο έχουν καταγραφεί οι στιγμές διασκέδασης μέχρι που σταμάτησαν στο άκουσμα των πυροβολισμών.

Όταν αντιλήφθηκαν περί τίνος πρόκειται, άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι, στην προσπάθειά τους να βρουν μέρη για να κρυφτούν. Μία κοπέλα κρύφτηκε στο μπάνιο και όπως λέει κατάφερε να σωθεί, καλύπτοντας τον εαυτό της με πτώματα. Ένας μπάρμαν, ο οποίος δέχτηκε τρεις πυροβολισμούς, κατόρθωσε να βγει αιμόφυρτος από το κλαμπ.

Κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι, οι οποίοι κρύφτηκαν στα αποδυτήρια, κατόρθωσαν να βγουν από το κλαμπ, μόνο όταν οι αστυνομικές αρχές αφαίρεσαν το σύστημα εξαερισμού.

Δύο από τους θαμώνες περιγράφουν πως η πόρτα από την οποία επιχείρησαν να αποδράσουν, είχε φρακάρει από κόσμο.

Συγκλονιστικό είναι και το μήνυμα που έστειλε ένας παγιδευμένος νεαρός στην μητέρα του, την ώρα που προσπαθούσε να αποφύγει τα πυρά του δράστη, κλεισμένος στο μπάνιο: “Μαμά σε αγαπώ. Πυροβολούν στο κλαμπ. Παγιδευμένος στο μπάνιο. Κάλεσε την αστυνομία. Θα πεθάνω”.

Ποιος είναι ο δράστης του μακελειού

Ο άνδρας που αιματοκύλησε το κλαμπ, είναι ο 29χρονος Ομάρ Ματίν, Αμερικανός υπήκοος αφγανικής καταγωγής, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων. Προηγουμένως, είχε τηλεφωνήσει σε υπηρεσία της Αστυνομίας της πόλης προκειμένου να δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Όπως αποκάλυψε η πρώην σύζυγός του Σιτόρα Γιουσούφι, ο Ματίν την ξυλοκοπούσε συχνά και υπήρξε πολλές φορές θύμα των ξεσπασμάτων θυμού του, κατά τα οποία “εξέφραζε μίσος για όλους”.

“Ξέρω ότι έπαιρνε στεροειδή”, είπε η Γιουσούφι στους δημοσιογράφους έξω από το σπίτι όπου διαμένει με τον μνηστήρα της. Επίσης περιέγραψε τον Ματίν ως “ψυχολογικά ασταθή”, “ψυχικά άρρωστο” και διπολικό.

Όπως αποκάλυψε, η ίδια “σώθηκε” έπειτα από επέμβαση των μελών της οικογένειάς της, μόλις τέσσερις μήνες μετά την ημέρα του γάμου της με τον Ματίν και στη συνέχεια πήρε διαζύγιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ