ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Μπλίνκεν με Λαβρόφ: Απαιτεί άμεση απελευθέρωσή του δημοσιογράφου της WSJ

Επικοινωνία Μπλίνκεν με Λαβρόφ: Απαιτεί άμεση απελευθέρωσή του δημοσιογράφου της WSJ
O Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν AP/Andrew Harnik

Την άμεση απελευθέρωση του Αμερικανού δημοσιογράφου της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος κρατείται στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας, απαίτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, ο Άντονι Μπλίνκεν.

Το παραπάνω αίτημα έκανε γνωστό ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε σήμερα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

«Ο υπουργός διαβίβασε τη μεγάλη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για την απαράδεκτη κράτηση από τη Ρωσία ενός δημοσιογράφου Αμερικανού πολίτη. Ο υπουργός απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή του», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βένταντ Πάτελ.

Απαράδεκτη η πολιτικοποίηση της υπόθεσης αναφέρει ο Λαβρόφ

Με τη σειρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως είναι απαράδεκτο η Ουάσινγκτον να πολιτικοποιεί την υπόθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ο Λαβρόφ είπε στον Μπλίνκεν πως η μοίρα του Γκέρσκοβιτς θα αποφασιστεί από δικαστήριο. Επανέλαβε τον ισχυρισμό της Ρωσίας, για τον οποίο δεν έχει δώσει δημόσια καμία απόδειξη, ότι ο δημοσιογράφος πιάστηκε «επ΄αυτοφόρω» την περασμένη εβδομάδα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επέστησε «την προσοχή του Μπλίνκεν στην ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των ρωσικών αρχών, σύμφωνα με τον νόμο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε το υπουργείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ