ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Νετανιάχου «πάγωσε» την αποπομπή του υπουργού άμυνας του Ισραήλ

Γιατί ο Νετανιάχου «πάγωσε» την αποπομπή του υπουργού άμυνας του Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου Ronen Zvulun/ AP

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα, φαίνεται να έβαλε, προσωρινά τουλάχιστον, στον «πάγο» την προ ημερών ανακοίνωση για αποχώρηση από τα καθήκοντά του υπουργού άμυνας της χώρας, Γιάβ Γκάλαντ.

Ο Γκάλαντ την περασμένη Κυριακή (2/4) είχε ανοιχτά και δημόσια ταχθεί κατά της ψήφισης των αλλαγών που φέρνει ο Ντενιάχου, με τους ακροδεξιούς της εταίρους στην διάκριση εξουσιών στην χώρα αλλά και τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του μόνου ουσιαστικού ελεγκτικού οργάνου της νομοθετικής λειτουργίας της βουλής.

Οι δηλώσεις Γκάλαντ είχαν προκαλέσει νέο κύμα μαζικών διαδηλώσεων, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, και μάλιστα, σε μία στιγμή που ο πρωθυπουργός, Νετανιάχου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο.

Μπορεί ο Νετανιάχου να αποφάσισε να απομακρύνει από την κυβερνητική του θέση τον άνθρωπο, που τόσο επίσημα και ανοιχτά αντιτάχθηκε στα νομοθετήματα που προωθεί, αλλά ο υπουργός Άμυνας ακόμη και σήμερα δεν έχει λάβει σχετικό έγγραφο από την Κυβέρνηση προκειμένου να υποβάλλει την παραίτησή του και να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Τι είναι όμως αυτό που άλλαξε γνώμη στο Νετανιάχου;

Το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά τα περιστατικά με παραβιάσεις του ισραηλινού εναέριου χώρου ειδικά από την πλευρά της Συρίας με drones. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε στρατιωτικό επίπεδο με την πολεμική αεροπορία επίσημα να ανακοινώνει την κατάρριψη μη επανδρωμένων μέσων ειδικά στη μεθόριο με την Συρία και την Λωρίδα της Γάζας.

Τις τελευταίες ημέρες, επίσης, έγιναν αρκετές επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ σε παλαιστινιακές πόλεις στην Δυτική όχθη ενώ είναι αδύνατο να μην υπάρχει ικανός υπουργός Άμυνας με το Ραμαζάνι σε εξέλιξη και λίγες ημέρες πριν από το Εωραϊκό Πάσχα, γιορτές στις οποίες παραδοσιακά τα ισραηλινά σώματα ασφαλείας είναι σε απόλυτη επιφυλακή.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ισραήλ τον τελευταίο μήνα επίσης, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη, διεξάγει συνεχώς επιχειρήσεις από αέρος με πυραυλικά χτυπήματα σε στόχους ειδικά στην Δαμασκό.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί πως, δεν είναι λίγοι, ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση Νετανιάχου, αυτοί που πιστεύουν πολύ στις στρατιωτικές ικανότητες του Γκάλαντ και μετά τις δηλώσεις του τελευταίου έχουν προσπαθήσει πολύ να φέρουν ξανά τους δύο άνδρες κοντά και να γεφυρωθεί το μεταξύ τους χάσμα. Στην κατάσταση που είναι άλλωστε σήμερα η κυβέρνηση Νετνιάχου δεν έχει την πολυτέλεια να διώχνει και ικανά στελέχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ