ΚΟΣΜΟΣ

Επί ποδός ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία μετά τις επιθέσεις σε Τελ Αβίβ και Δυτική Όχθη

Επί ποδός ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία μετά τις επιθέσεις σε Τελ Αβίβ και Δυτική Όχθη
Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού σε ετοιμότητα AP Photo/Nasser Nasser

Την κινητοποίηση εφέδρων της αστυνομίας και ενισχύσεων του στρατού ανακοίνωσε την Παρασκευή (7/4) η κυβέρνηση του Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Τελ Αβίβ και τη Δυτική Όχθη, μόλις σε ένα 24ωρο.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, όταν ένας οδηγός έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε περαστικούς σε ποδηλατόδρομο της λεωφόρου Κάουφμαν, μια μεγάλη παραλιακή αρτηρία στο Τελ Αβίβ, προτού ανατραπεί το όχημά του, σκοτώνοντας έναν 30χρονο Ιταλό δικηγόρο.

Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν επίσης επτά άνθρωποι, ηλικίας από 17 ως 74 ετών, σύμφωνα με την Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ (Άστρο του Δαβίδ), υπηρεσία αντίστοιχη του Ερυθρού Σταυρού. Μεταξύ αυτών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Ισιλόφ του Τελ Αβίβ βρίσκονται τέσσερις τουρίστες, τρεις Βρετανοί και ένας Ιταλός.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου που προκάλεσε την επίθεση «εξουδετερώθηκε» από αστυνομικούς, όταν προσπάθησε να τραβήξει όπλο, ανέφερε εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας. Πρόκειται για έναν 45χρονο ισραηλινό Άραβα από την πόλη Καφρ Κασέμ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά την επίθεση αυτή, που σημειώθηκε στη διάρκεια της εβδομάδας του εβραϊκού Πάσχα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «έδωσε εντολή στην ισραηλινή αστυνομία να κινητοποιήσει όλες τις μονάδες εφέδρων της συνοριοφυλακής και (στον στρατό) να κινητοποιήσει πρόσθετες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις», σύμφωνα με το γραφείο του.

Δύο νεκρές αδερφές από την επίθεση στη Δυτική Όχθη

Νωρίτερα, δύο αδελφές από τον ισραηλινό οικισμό Έφρατ ηλικίας 16 και 20 ετών, αντίστοιχα, σκοτώθηκαν και η μητέρα τους τραυματίστηκε σοβαρά από επίθεση που σημειώθηκε στη Δυτική Όχθη.

Οι δύο αδελφές, που είχαν ισραηλινή και βρετανική υπηκοότητα, έπεσαν θύματα παλαιστινιακών πυρών κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν στο βορειοανατολικό τμήμα του παλαιστινιακού αυτού εδάφους που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «στέκονται στο πλευρό» του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις αυτές. «Το να μπαίνουν στο στόχαστρο αθώοι πολίτες οποιασδήποτε εθνικότητας είναι απαράδεκτη», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Βεντάν Πατέλ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ