ΚΟΣΜΟΣ

Επτά περιστατικά μαζικών πυροβολισμών σε μία μόλις ημέρα στις ΗΠΑ

Επτά περιστατικά μαζικών πυροβολισμών σε μία μόλις ημέρα στις ΗΠΑ
Σορός θύματος από περιστατικό πυροβολισμών AP Photo/Michael Conroy

Υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη ημέρα το 2023 ήταν ο αριθμός των περιστατικών μαζικών πυροβολισμών που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο (15/4), σύμφωνα με το CNNi.

Τα στοιχεία που κατέγραψε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Gun Violence Archive», που παρακολουθεί τα βίαια περιστατικά που σχετίζονται με την οπλοφορία, είναι αποκαλυπτικά. Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν σε έξι διαφορετικές πολιτείες και κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους.

Το πιο θανατηφόρο ήταν στην Αλαμπάμα, όπου ο δράστης εξαπέλυσε πυρ σε ένα πάρτι γενεθλίων, σε μία αίθουσα χορού, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα ηλικίας 17 έως 23 ετών και τραυματίζοντας επιπλέον 28.

Επιπλέον, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυροβολισμούς σε πάρκο στο Λούισβιλ του Κεντάκι, όπου η κοινότητα εξακολουθούσε να ταράζεται από έναν μαζικό πυροβολισμό σε μια τράπεζα στις 10 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι, το «Gun Violence Archive» έχει ορίσει την έννοια των «μαζικών πυροβολισμών» ως: «ένα περιστατικό στο οποίο τέσσερις ή περισσότεροι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί, το οποίο έχει σημειωθεί είτε σε δημόσιους χώρους, είτε σε ιδιωτικές κατοικίες».

Πριν από αυτό το Σαββατοκύριακο, οι περισσότεροι μαζικοί πυροβολισμοί του έτους καταγράφηκαν την Πρωτοχρονιά, όπου σημειώθηκαν έξι περιστατικά.

Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί δεν είναι οι μεγαλύτεροι που έχουν δει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου τα έτη 2020 έως 2022 έχει καταγράψει τουλάχιστον μία ημέρα με διψήφιο αριθμό περιστατικών πυροβολισμών.

Μάλιστα, στις 5 Ιουλίου το 2020 σημειώθηκαν 15 περιστατικά σε 13 πολιτείες, καταγράφοντας τον υψηλότερο αριθμό από το 2013, σύμφωνα με την GVA.

CNN / Alex Leeds Matthews: There were seven mass shootings on Saturday - the most of any day this year

ΔΗΜΟΦΙΛΗ