ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινούν οι Βρετανοί την απομάκρυνση των υπηκόων τους από το Σουδάν

Ξεκινούν οι Βρετανοί την απομάκρυνση των υπηκόων τους από το Σουδάν
Ιταλικό αεροσκάφος παραλαμβάνει πολίτες που εγκαταλείπουν το Σουδάν (Italian Defense Ministry via AP)

Γιγαντιαία επιχείρηση για την απομάκρυνση των υπηκόων της που βρίσκονται στο Σουδάν ξεκινά η Βρετανία.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ.

Προτεραιότητα στις πτήσεις της RAF που θα αναχωρήσουν από το Χαρτούμ όπως ανέφερε το BBC θα έχουν οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με προβλήματα υγείας με την κυβέρνηση να έχει ήδη ξεκινήσει τις επικοινωνίες με τους Βρετανούς υπηκόους.

Η κυβέρνηση έχει δεχθεί μεγάλες πιέσεις για να βοηθήσει τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν το πεδίο των αιματηρών συγκρούσεων.

Συνολικά εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των Βρετανών που βρίσκονται στο Σουδάν είναι 4.000 με 2.000 να έχουν ήδη ζητήσει βοήθεια, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Άντριου Μίτσελ.

Δικαίωμα επαναπατρισμού θα έχουν οι κατέχοντες βρετανικό διαβατήριο και οι οικογένειές τους που έχουν άδεια εισόδου στη χώρα.

Η απομάκρυνση θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ώρες με το υπουργείο Εξωτερικών να τους έχει ενημερώσει ότι δεν θα πρέπει να προσπαθήσουν να φτάσουν μόνοι τους στο αεροδρόμιο.

Η οργή των Βρετανών είναι μεγάλη καθώς υπήκοοι άλλων χωρών έχουν ήδη επαναπατριστεί όπως και το προσωπικό της βρετανικής πρεσβείας.

Η τελευταία, τέταρτη κατάπαυση του πυρός φαίνεται να κρατά μέχρι τώρα, σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει ξαφνικά καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Η βουλευτής των Συντηρητικών Αλίσια Κιρνς και πρόεδρος της ειδικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων ανάφερε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι οι εχθροπραξίες έχουν σταματήσει, αλλά δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η εκεχειρία θα κρατήσει.

«Μείνετε ασφαλείς, αλλά προετοιμαστείτε για εκκένωση», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ειδοποίηση με τηλεφωνικές κλήσεις ή μηνύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ