ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Νέα πυρά στο Χαρτούμ - Απεγκλωβίστηκαν ο Μητροπολίτης Σάββας και άλλοι Έλληνες

Σουδάν: Νέα πυρά στο Χαρτούμ - Απεγκλωβίστηκαν ο Μητροπολίτης Σάββας και άλλοι Έλληνες
AP Photo/Marwan Ali

Σε νέα εμπόλεμη ζώνη έχει μετατραπεί εκ νέου το Χαρτούμ, εκεί που υπολογίζεται ότι παραμένουν ακόμη 80 Έλληνες. Σύμφωνα με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, στην πρωτεύουσα του Σουδάν έχουν ξεκινήσει και πάλι οι ένοπλες οδομαχίες, καθώς κατέρρευσε εκ νέου η κατάπαυση του πυρός 72 ωρών που είχε συμφωνηθεί μετά από αίτημα των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Μητροπολίτη Νουβίας, Σάββας, φαίνεται πως οδεύει στο τέλος της, καθώς ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο με προορισμό την Ιορδανία, εκεί όπου αναμένεται να φτάσει το βράδυ της Τρίτης.

Μάλιστα, λίγη ώρα πριν την αναχώρησή του ο Μητροπολίτης ανέφερε: «Με μία αποστολή αυτοκτονίας, ένας ανώτατος μουσουλμάνος κληρικός μας βοήθησε να απεγκλωβιστούμε. Τόσο καιρό δεν το κατάφεραν ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε Αμερικανοί, ούτε Ευρωπαίοι, ούτε κανένας και το κατάφερε αυτός και τον ευχαριστούμε πάρα πάρα πάρα πολύ».

Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα απεγκλωβισμού από τον ιερό ναό της Μητρόπολης του Χαρτούμ. Η πρώτη, την περασμένη Κυριακή είχε αποτύχει, καθώς το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Μητροπολίτη, είχε βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Ο Μητροπολίτης Σάββας ανέφερε ότι στο Σουδάν υπάρχουν και άλλοι Έλληνες με τους οποίους δεν υπάρχει επικοινωνία.

Άλλοι επτά Έλληνες απεγκλωβίστηκαν

Το απόγευμα της Τρίτης απογειώθηκε από το Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να παραλάβει άλλους 7 Έλληνες που έχουν μεταφερθεί εκεί από το Σουδάν.

Πρόκειται για το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς το πρωί, το πρώτο C-27 προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης μεταφέροντας 17 άτομα.

Να σημειωθεί ότι στο Ασουάν έχει στηθεί το ελληνικό κέντρο επιχειρήσεων, με επικεφαλής τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, που μαζί με την ομάδα του και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ, σχεδιάζουν τα πάντα και συντονίζουν κάθε λεπτομέρεια σε σχέση με την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων.

Υπενθυμίζεται πως με την πρώτη πτήση που έφθασε σήμερα το πρωί με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας ακόμη τραυματίας 42 ετών. Ο τραυματίας έφερε κατάγματα κάτω άκρων και τραύματα από θραύσματα. Εισήχθη στην ορθοπαιδική κλινική και η κατάσταση του είναι σταθερή. Προγραμματίζεται χειρουργείο για αντιμετώπιση.

Συνολικά όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πάνω από 50 Έλληνες έχουν απομακρυνθεί έως τώρα από την εμπόλεμη χώρα. «Με τη βοήθεια των εταίρων μας και των συμμάχων μας, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Χαρτούμ. Ο αριθμός υπερβαίνει τους 50 και η πρώτη ομάδα από αυτούς ήδη έφτασε στην πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις: Απεγκλώβισαν 490 άτομα, ανάμεσά τους και Έλληνες

Μέχρι το μεσημέρι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν απομακρύνει από το Σουδάν 490 πολίτες, 170 εκ των οποίων είναι Γερμανοί.

Μεταξύ των υπολοίπων βρίσκονται πολίτες από 30 χώρες - και Έλληνες, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών και 'Αμυνας, επισημαίνοντας ότι απόψε θα πραγματοποιηθεί η έκτη και τελευταία πτήση της Bundeswehr για τον απεγκλωβισμό πολιτών από την αφρικανική χώρα.

Νέο χειρουργείο για τον διασωληνωμένο

Παράλληλα, έφθασε στην Ελλάδα ο διασωληνωμένος Έλληνας τραυματίας από το Σουδάν με τον γιο του, ενώ νωρίτερα προσγειώθηκαν στην Ελευσίνα ακόμη 17 άτομα. Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού των υπολοίπων Ελλήνων.

Η κατάσταση είχε κριθεί σοβαρή, και έπρεπε να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος επιβιβάσθηκε και ο γιος του (16 ετών). Η πτήση έφθασε στις 11:30 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η συγκεκριμένη ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) ήταν η δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού που πραγματοποιήθηκε με εντολή της Κυβέρνησης. Ο τραυματίας, 59 ετών διεκομίσθη διασωληνωμένος σε σηπτικό σοκ και αιμοδυναμικά ασταθής στο 401 ΓΣΝΑ. Εισήχθη στη ΜΕΘ και τις επόμενες ώρες προγραμματίζεται χειρουργείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ