ΕΛΛΑΔΑ

Σουδάν: Σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Μητροπολίτη

Σουδάν: Σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Μητροπολίτη
AP Photo/Petros Giannakouris

Σε πλήρη εξέλιξη είναι αυτή την ώρα επιχείρηση απεγκλωβισμού του Μητροπολίτη και άλλων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν. Οι πρώτες πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα αναφέρουν πως μέχρι στιγμής τα νέα είναι θετικά και η εκτίμηση είναι πως μέχρι το βράδυ θα βρίσκεται στην Ιορδανία

Το απόγευμα της Τρίτης απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να παραλάβει Έλληνες που έχουν μεταφερθεί εκεί από το Σουδάν. Πρόκειται για το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς το πρωί, το πρώτο C-27 προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης μεταφέροντας 17 άτομα.

Να σημειωθεί ότι στο Ασουάν έχει στηθεί το ελληνικό κέντρο επιχειρήσεων, με επικεφαλής τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, που μαζί με την ομάδα του και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ, σχεδιάζουν τα πάντα και συντονίζουν κάθε λεπτομέρεια σε σχέση με την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων.

Υπενθυμίζεται πως με την πρώτη πτήση που έφθασε σήμερα το πρωί με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας ακόμη τραυματίας 42 ετών. Ο τραυματίας έφερε κατάγματα κάτω άκρων και τραύματα από θραύσματα. Εισήχθη στην ορθοπαιδική κλινική και η κατάσταση του είναι σταθερή. Προγραμματίζεται χειρουργείο για αντιμετώπιση.

Συνολικά όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πάνω από 50 Έλληνες έχουν απομακρυνθεί έως τώρα από την εμπόλεμη χώρα. «Με τη βοήθεια των εταίρων μας και των συμμάχων μας, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Χαρτούμ. Ο αριθμός υπερβαίνει τους 50 και η πρώτη ομάδα από αυτούς ήδη έφτασε στην πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, έφθασε στην Ελλάδα ο διασωληνωμένος Έλληνας τραυματίας από το Σουδάν με τον γιο του, ενώ νωρίτερα προσγειώθηκαν στην Ελευσίνα ακόμη 17 άτομα. Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού των υπολοίπων Ελλήνων.

Η κατάσταση είχε κριθεί σοβαρή, και έπρεπε να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος επιβιβάσθηκε και ο γιος του (16 ετών). Η πτήση έφθασε στις 11:30 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η συγκεκριμένη ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) ήταν η δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού που πραγματοποιήθηκε με εντολή της Κυβέρνησης. Ο τραυματίας, 59 ετών διεκομίσθη διασωληνωμένος σε σηπτικό σοκ και αιμοδυναμικά ασταθής στο 401 ΓΣΝΑ. Εισήχθη στη ΜΕΘ και τις επόμενες ώρες προγραμματίζεται χειρουργείο.

Ακόμα επτά Έλληνες απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν. Συγκεκριμένα στην Άκαμπα της Ιορδανίας έφθασαν ακόμη επτά Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους.

Στο Χαρτούμ υπολογίζεται ότι παραμένουν ακόμη 80 Έλληνες. Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στην πρωτεύουσα του Σουδάν έχουν ξεκινήσει και πάλι οι οδομαχίες μετά την κατάπτωση της κατάπαυσης του πυρός για περίπου 72 ώρες που είχε συμφωνηθεί μετά από αίτημα των ΗΠΑ.

Συγκλονίζει Έλληνας από το Σουδάν: Μάχη επιβίωσης ανάμεσα σε ρουκέτες και σφαίρες

Τη συγκλονιστική εμπειρία που έζησαν οι Έλληνες που βρέθηκαν στο Σουδάν εν μέσω σφοδρών ανταλλαγών πυρών, περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Δέδες, που βρισκόταν στο ξενοδοχείο Ζουάρι στο Χαρτούμ, κάνοντας λόγο για ρουκέτες, αδέσποτες σφαίρες και ισχυρές μάχες.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο Χαρτούμ, όπως τονίζει ήταν «όταν ξεκινήσανε οι μάχες δεν ήξερε κανείς που θα διεξαχθούν, συνεχώς άλλαζαν μέρη, επίσης χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό, ρουκέτες, βομβαρδισμός κανονικά γιατί είχανε και οι δύο πολύ ισχυρά όπλα».

«Κινδύνευσαν όλοι γιατί δεν υπήρχε καμία ασφάλεια. Εμείς ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο μέσα και εμείς δεχθήκαμε πυρά, το ξενοδοχείο και όλα τα κτήρια δίπλα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.


Πάρα πολλές αδέσποτες σφαίρες, αυτοκίνητα με κόσμο μέσα που τα είχανε πυροβολήσει. Από ένα σημείο και μετά χάθηκε η επικοινωνία.

Καταλήγοντας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ασφαλής επιστροφή τους «ήταν και θέμα τύχης, όχι για μας και για όλο τον κόσμο που έκανε την ίδια προσπάθεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ