ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 17 Έλληνες - Ισοπεδωμένο το Χαρτούμ

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 17 Έλληνες - Ισοπεδωμένο το Χαρτούμ
ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ακόμα 17 άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν το βράδυ της Τρίτης. Αρχικά 7 άτομα αφίχθηκαν οδικώς στην Αίγυπτο, όπου τους υποδέχθηκε στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας Καΐρου, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγη ώρα αργότερα, ακόμη δέκα Έλληνες έφτασαν στο Αμμάν της Ιορδανίας με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε τις ευχαριστίες του και στην Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ.

Νέα πυρά στο Χαρτούμ

Εν τω μεταξύ, ξανά σε εμπόλεμη ζώνη έχει μετατραπεί το Χαρτούμ, εκεί που υπολογίζεται ότι παραμένουν ακόμη τουλάχιστον 80 Έλληνες. Σύμφωνα με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, στην πρωτεύουσα του Σουδάν έχουν ξεκινήσει και πάλι οι ένοπλες οδομαχίες, καθώς κατέρρευσε εκ νέου η κατάπαυση του πυρός 72 ωρών που είχε συμφωνηθεί μετά από αίτημα των ΗΠΑ.

Συγκλονιστικό βίντεο του BBC

Το BBC δημοσίευσε ένα βίντεο από το Χαρτούμ, όπου τα πάντα φαίνονται να έχουν ισοπεδωθεί. Πριν από περίπου 10 ημέρες το Χαρτούμ, η πρωτεύουσα του Σουδάν έσφυζε από ζωή. Σήμερα, οι εικόνες από την πόλη είναι αποκαρδιωτικές καθώς οι μάχες συνεχίζονται.

Δρόμοι γεμάτοι χαλάσματα, σπίτια γκρεμισμένα και μια πόλη πλήρως κατεστραμμένη. Όπως επισημαίνει το BBC έχει επαληθεύσει πως πρόκειται για το Χαρτούμ αλλά όχι την ακριβή ημερομηνία που τραβήχτηκε το βίντεο.

Αναμένεται στην Ιορδανία ο Μητροπολίτης Νουβίας

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Μητροπολίτη Νουβίας, Σάββας, φαίνεται πως οδεύει στο τέλος της, καθώς ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο με προορισμό την Ιορδανία, εκεί όπου αναμένεται να φτάσει το βράδυ της Τρίτης.

Μάλιστα, λίγη ώρα πριν την αναχώρησή του ο Μητροπολίτης ανέφερε: «Με μία αποστολή αυτοκτονίας, ένας ανώτατος μουσουλμάνος κληρικός μας βοήθησε να απεγκλωβιστούμε. Τόσο καιρό δεν το κατάφεραν ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε Αμερικανοί, ούτε Ευρωπαίοι, ούτε κανένας και το κατάφερε αυτός και τον ευχαριστούμε πάρα πάρα πάρα πολύ».

Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα απεγκλωβισμού από τον ιερό ναό της Μητρόπολης του Χαρτούμ. Η πρώτη, την περασμένη Κυριακή είχε αποτύχει, καθώς το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Μητροπολίτη, είχε βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Ο Μητροπολίτης Σάββας ανέφερε ότι στο Σουδάν υπάρχουν και άλλοι Έλληνες με τους οποίους δεν υπάρχει επικοινωνία.

Οι επιχειρήσεις για τους Έλληνες

Εξάλλου, το μεταγωγικό C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκε την Τρίτη από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο, προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί για την παραλαβή Ελλήνων που έχουν μεταφερθεί εκεί από το εμπόλεμο Σουδάν.

Στη συνέχεια το αεροσκάφος θα κατευθυνθεί στην Άκαμπα της Ιορδανίας και αναμένεται να φτάσει στην Τανάγρα την Τετάρτη μετά τις 3 το μεσημέρι.

Στην Άκαμπα μεταφέρθηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης με τη βοήθεια Ολλανδών και άλλοι 7 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους.

Να σημειωθεί ότι στο Ασουάν έχει στηθεί το ελληνικό κέντρο επιχειρήσεων, με επικεφαλής τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, που μαζί με την ομάδα του και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ, σχεδιάζουν τα πάντα και συντονίζουν κάθε λεπτομέρεια σε σχέση με την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων.

Πρόκειται για το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος, καθώς το πρωί, το πρώτο C-27 J Spartan προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης μεταφέροντας 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας ακόμη τραυματίας 42 ετών που έφερε κατάγματα κάτω άκρων και τραύματα από θραύσματα. Εισήχθη στην ορθοπαιδική κλινική και η κατάσταση του είναι σταθερή.

Παράλληλα, ένας ακόμη τραυματίας, 59 ετών διεκομίσθη διασωληνωμένος σε σηπτικό σοκ και αιμοδυναμικά ασταθής στο 401 ΓΣΝΑ. Εισήχθη στη ΜΕΘ και τις επόμενες ώρες προγραμματίζεται χειρουργείο. Η κατάσταση είχε κριθεί σοβαρή, και έπρεπε να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος επιβιβάσθηκε και ο γιος του (16 ετών).

Η πτήση έφθασε στις 11:30 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η συγκεκριμένη ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) ήταν η δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού που πραγματοποιήθηκε με εντολή της Κυβέρνησης.

Συνολικά όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πάνω από 50 Έλληνες έχουν απομακρυνθεί έως τώρα από την εμπόλεμη χώρα. «Με τη βοήθεια των εταίρων μας και των συμμάχων μας, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Χαρτούμ. Ο αριθμός υπερβαίνει τους 50 και η πρώτη ομάδα από αυτούς ήδη έφτασε στην πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις: Απεγκλώβισαν 490 άτομα, ανάμεσά τους και Έλληνες

Μέχρι το μεσημέρι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν απομακρύνει από το Σουδάν 490 πολίτες, 170 εκ των οποίων είναι Γερμανοί.

Μεταξύ των υπολοίπων βρίσκονται πολίτες από 30 χώρες - και Έλληνες, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών και 'Αμυνας, επισημαίνοντας ότι απόψε θα πραγματοποιηθεί η έκτη και τελευταία πτήση της Bundeswehr για τον απεγκλωβισμό πολιτών από την αφρικανική χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ