ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: Αμερικανικό αεροπλάνο πέταξε πάνω από το νησί - «Άγρυπνος φρουρός» δηλώνει η Κίνα

Ταϊβάν: Αμερικανικό αεροπλάνο πέταξε πάνω από το νησί - «Άγρυπνος φρουρός» δηλώνει η Κίνα
Φωτογραφία του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Milius να εκτελεί μια συνηθισμένη διέλευση μέσω του στενού της Ταϊβάν AP/U.S. Navy

Αεροπλάνο περιπολίας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού πέταξε σήμερα Παρασκευή 28/3 πάνω από το Στενό της Ταϊβάν με το Πεκίνο να απαντά πως κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα παρακολούθησαν και κατέγραψαν την κίνηση του.

Αναλυτικότερα μίλησαν για κίνηση ενός αμερικανικού αεροπλάνου P-8A Poseidon που πραγματοποίησε πτήση πάνω από το Στενό της Ταϊβάν.

«Πρόσφατα αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη διεξάγουν συχνά προκλητικές δραστηριότητες, οι οποίες αποδεικνύουν πλήρως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κλονίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν», δήλωσε εκπρόσωπος της Διοίκησης Ανατολικού Θεάτρου.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν, έχει αυξήσει τη στρατιωτική πίεση στο νησί τα τρία τελευταία χρόνια.

Αυτό το μήνα, η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν αφού η πρόεδρός της Τσάι Ινγκ-γουέν συναντήθηκε στο Λος Άντζελες με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Οι ΗΠΑ και ευκαιριακά οι σύμμαχοί τους στέλνουν τα τελευταία χρόνια πολεμικά πλοία και μερικές φορές και αεροπλάνα να περάσουν από το Στενό της Ταϊβάν.

Ο αμερικανικός Έβδομος Στόλος ανακοίνωσε πως ένα αεροπλάνο ναυτικής περιπολίας και αναγνώρισης P-8A Poseidon πέταξε μέσα από το Στενό της Ταϊβάν στο διεθνή εναέριο χώρο.

«Επιχειρώντας μέσα στο Στενό της Ταϊβάν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τα δικαιώματα και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας όλων των εθνών», ανέφερε σε δήλωση.

«Η διέλευση του αεροσκάφους από το Στενό της Ταϊβάν καταδεικνύει την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδικό-Ειρηνικό».

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας και πρώην υπουργός Άμυνας Αλέν Ρισάρ συναντήθηκε σήμερα με την πρόεδρο Τσάι στο γραφείο της στην Ταϊπέι και δήλωσε πως η Γαλλία έστειλε πρόσφατα ένα πολεμικό πλοίο της να διαπλεύσει το στενό.

«Θέλω να σας πω ότι η άποψη του κονοβουλίου μας είναι ότι αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά την ασφάλεια της Ταϊβάν και ενθαρρύνουμε τις αρχές μας να παραμείνουν σε ετοιμότητα όσον αφορά την ασφάλεια στο Στενό, όπως κατέδειξε και πάλι ο πρόσφατος διάπλούς του πολεμικού πλοίου μας», δήλωσε ο Ρισάρ.

Ο γάλλος κοινοβουλευτικός δεν είπε πότε έγινε ο διάπλους αυτός και ούτε η γαλλική ούτε η ταϊβανέζικη κυβέρνηση επιβεβαίωσαν επισήμως λεπτομέρειες γι' αυτόν. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε αυτό το μήνα πως γνωρίζει για το διάπλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ