ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Γιατί οι εκλογές μπορούν να σημάνουν το τέλος του Ερντογάν

Τουρκία: Γιατί οι εκλογές μπορούν να σημάνουν το τέλος του Ερντογάν
Οι δύο υποψήφιοι Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου Kayhan Ozer/Turkish Presidency via AP, File

Αντιμέτωπος με απρόσμενες προκλήσεις που μπορούν να σημάνουν το τέλος της 20χρονης παρουσίας του στην εξουσία βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.  

Όπως αναφέρει το CNNi οι ψηφοφόροι στην Τουρκία θα μεταβούν στις κάλπες στις 14 Μαΐου στον απόηχο του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 50.000 άτομα ενώ 5,9 εκατομμύρια έμειναν χωρίς στέγη.

Επίσης οι εκλογές θα λάβουν χώρα εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης και διάβρωσης του πολιτεύματος από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μαζική συμμετοχή και σκληρή μάχη ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο και τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και κύριο αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι περισσότρες από τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό ήταν προπύργια του Ερντογάν. Ωστόσο,σύμφωνα ανακοίνωση του επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, Αχμέτ Γιενέρ τον περασμένο μήνα, ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που βρίσκονταν στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό δεν θα ψηφίσουν.

Πως γίνονται οι εκλογές

Στην Τουρκία οι κάλπες στήνονται κάθε πέντε χρόνια. Οι προεδρικοί υποψήφιοι μπορούν να προταθούν από τα κόμματα που έχουν περάσει το 5% στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ή να συμμετάσχουν έχοντας συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές για την υποψηφιότητά τους.

Ο υποψήφιος που λαμβάνει το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο εκλέγεται πρόεδρος, αλλά αν δεν τα καταφέρει γίνεται και δεύτερος γύρος με τη συμμετοχή των δύο υποψηφίων που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές διεξάγονται και οι βουλευτικές. Η Τουρκία ακολουθεί το αντιπροσωπευτικό σύστημα όπου κάθε κόμμα στην 600 εδρών Εθνοσυνέλευση λαμβάνει έδρες ανάλογα με το ποσοστό.

Τα κόμματα πρέπει να κερδίσουν το 7% των ψήφων για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος θα γίνει στις 28 Μαΐου.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Την προεδρία της Τουρκίας διεκδικούν τέσσερις υποψήφιοι. Εκτός από τον Ερντογάν και τον Κιλιτσντάρογλου την ψήφο διεκδικούν ο Μουχαρέμ Ιντζέ και ο Σινάν Ογάν.

Ο Ιντζέ αποσχίστηκε από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) το Μάρτιο του Κιλιτσντάρογλου και κατάφερε να συγκεντρώσει τις 100.000 υπογραφές παρά τις πιέσεις που δέχθηκε να μην είναι υποψήφιος.

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Κοτς, Μουράτ Σομέρ εκτιμά ότι ο Ιντζέ αποφάσισε να είναι υποψήφιος για να ενισχύσει την δημοφιλία του.

Το ποσοστό του 5% που φαίνεται να λαμβάνει μπορεί να κάνει τη διαφορά στο δεύτερο γύρο λέει ο Σομέρ.

Ποιοι είναι οι προβληματισμοί των Τούρκων

Μεγάλη είναι η ανησυχία των Τούρκων ψηφοφόρων για την κατάσταση της οικονομίας και την ζημιά από το σεισμό. Ακόμη και πριν το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου η Τουρκία βρισκόταν αντιμέτωπη με αύξηση του πληθωρισμού που τον Οκτώβριο έφτασε το 85%.

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης είναι «ο κύριος λόγος που η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει πέσει και θα είναι πρόβλημα για εκείνον», λέει ο Σινάν Ουλγκέν πρώην διπλωμάτης.

Οι πολίτες θα ψηφίσουν έχοντας στο μυαλό τους ποιος θα είναι ο καταλληλότερος για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του σεισμού και την προστασία της χώρας από μελλοντικές απειλές.

Επίσης μερίδα των ψηφοφόρων εκτός από την οικονομία ανησυχεί για την απομάκρυνση του Ερντογάν από τις δημοκρατικές αξίες κάτι που έχει υποσχεθεί ότι θα αντιστρέψει η αντιπολίτευση.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Metropoll η συμμετοχή θα είναι ρεκόρ καθώς θα ψηφίσουν για πρώτη φορά πάνω από πέντε εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν γνωρίσει άλλο ηγέτη πέρα από τον Ερντογάν.

Στον πρώτο γύρο σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metropoll οι ψηφοφόροι είναι πιο πιθανό ότι θα στηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου. Το ποσοσό που λαμβάνει είναι at 42,6% a και του Ερντογάν 41,1 %. Οι υποστηρικτές του Ιντζέ είναι πιο πιθανό να στηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου.

Στις βουλευτικές εκλογές το κόμα του Ερντογάν προηγείται.

Τι θα γίνει αν χάσει ο Ερντογάν

Αρκετοί είναι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι αν ο Ερντογάν χάσει με μικρή διαφορά θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις δημοτικές εκλογές του 2019 σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα το κόμμα του Ερντογάν έχασε τη μάχη, πήγε στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο που διέταξε επανάληψη. Στην Κωνσταντινούπολη ο υποψήφιος του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στον Τούρκο πρόεδρο.

Turkey’s upcoming elections could unseat Erdogan. Here’s everything you need to know

By Nadeen Ebrahim, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ